Заловиха румънски граждани, предлагали фалшиви златни накити по пътищата на България

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

На 31-ви юли служители на СДВР заловиха трима румънски граждани, съпричастни към измамна схема със златни накити.

Десет дни преди да бъдат заловени извършителите на престъплението, екипът на „Благоевград нюз“ получи СИГНАЛ от граждани, станали жертва на измамната схема.

Измамата

На 23.07.2019г. Благой и Биляна пътуват за Разлог. На отбивка между село Градево и местността „Предел“ те попадат в капана на измамници, търсещи помощ на развален български. Ето и техния разказ :

„Пътувахме за Разлог. Малко след село Градево на една от отбивките видяхме кола с румънска регистрация и отворен капак. Водачът на автомобила ни спря и започна да обяснява на развален български, че горивото е свършило. Предложихме да източи от нашето, при което той отвърна, че няма необходимите пособия.“, разказва Биляна. В този момент започва и голямата схема за измами. „Човекът извади пачка с пари и обясни, че не нито една банка в България не може да ги обмени и помоли ние да го направим. Отказахме. След това започна да плаче, да целува краката ни и ни предложи на пръв поглед златен пръстен“.

В крайна сметка Благой и Биляна решават да помогнат на „нуждаещия се“, като оказаното съдействие срещу 180 лева получават масивен пръстен с марка, който по нищо не се различава от оригиналните. След оказаната помощ, двамата продължават по пътя си, като Благой се замисля дали сумата, която са дали за златния накит е била достатъчна.

Малко след случката двамата решават да посетят златарско ателие в Разлог. В този момент разбират, че са били измамени. Търговецът на бижута им обяснява, че пръстенът е фалшив, а начинът, по който са се сдобили с него, е част от измамна схема.

Няколко дни след инцидента, въоръжени нападат мъж на автомагистрала „Тракия“. По данни на потърпевшия на АМ „Тракия“, на разклона за Елин Пелин, бил спрян от непознати мъже, които му предложили златни накити. След като им отказал, единият от тях го заплашил и му отнел наличните в него пари.

Полицейска операция

В резултат на проведена полицейска операция за установяване и задържане на чужди граждани, предлагали неистински златни накити в района на главни пътни артерии в и около столицата, на 31  юли служители на СДВР задържаха трима мъже, румънски граждани, съпричастни към подобни престъпления. В хода на разследването е установено, че тримата използвали заучена схема, а именно: Спирали с лек автомобил с чуждестранна регистрация, имитирайки авария, с  отворен преден капак, в крайното платно или в аварийната лента и махали с ръце към преминаващите покрай тях коли. Когато някой водач отбиел, за да им се притече на помощ, те на чужд език обяснявали, че са закъсали с автомобила и се нуждаят от пари. В замяна предлагали златни накити, /неистински/ а когато някой откажел прибягвали и до заплахи с оръжие.  Тримата са задържани с полицейски мерки до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура един от румънците е с повдигнато обвинение за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работа по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава. От СДВР призовават: Ако има потърпевши от подобен род посегателства, които не са потърсили съдействие в полицията да подадат сигнал в най- близкото поделение на МВР.

Екипът на „Благоевград нюз“ съветва всички пътуващи да бъдат бдителни, когато попаднат в подобна ситуация.

Comments

comments