Измамна схема със златни накити заработи по пътя към Предел

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Измамна схема със златни пръстени и аксесоари се разпространява в последните месеци по пътищата в Югозапада. Преди дни на отбивка между село Градево и местността „Предел“ Благой и Биляна попадат в капана на измамници, търсещи помощ на развален български.

„Пътувахме за Разлог. Малко след село Градево на една от отбивките видяхме кола с румънска регистрация и отворен капак. Водачът на автомобила ни спря и започна да обяснява на развален български, че горивото е свършило. Предложихме да източи от нашето, при което той отвърна, че няма необходимите пособия.“, разказва Биляна. В този момент започва и голямата схема за измами. „Човекът извади пачка с пари и обясни, че не нито една банка в България не може да ги обмени и помоли ние да го направим. Отказахме. След това започна да плаче, да целува краката ни и ни предложи на пръв поглед златен пръстен“.

В крайна сметка Благой и Биляна решават да помогнат на „нуждаещия се“, като оказаното съдействие срещу 180 лева получават масивен пръстен с марка, който по нищо не се различава от оригиналните. След оказаната помощ, двамата продължават по пътя си, като Благой се замисля дали сумата, която са дали за златния накит е била достатъчна.

Малко след случката двамата решават да посетят златарско ателие в Разлог. В този момент разбират, че са били измамени. Търговецът на бижута им обяснява, че пръстенът е фалшив, а начинът, по който са се сдобили с него, е част от измамна схема. Двамата потърпевши решават да не се обръщат към органите на реда, защото нямат доказателства за измамната схема и не вярват да има положителен резултат от ситуацията.

След ситуацията, в която са изпаднали, занапред двамата ще знаят да не помагат на „нуждаещи се“, които им търсят пари срещу различни накити и аксесоари. При подобен случай Благой и Биляна обаче са твърдо решени да потърсят помощ от полицията и да помогнат за задържането и  разобличаването на измамниците на място, въпреки трудното доказване на престъплението.

Случаят не е единствен по рода си на територията на страната. През последните месец измамниците избират оживени пътища, магистрали или курортни градчета, а редица българи попадат в тяхната схема. Едни от най-лошите последствия, които могат да предизвикат обаче остават за онези, които наистина се нуждаят от помощ. След подобни ситуации голям процент от потърпевшите отказват да помагат на нуждаещи се, с оглед на това, че отново могат да бъдат измамени.

Благой и Биляна съветват всички пътуващи да бъдат внимателни, когато попаднат в подобна ситуация.

Comments

comments