Светът си спомня за жертвите от 11 септември 2001 година в САЩ

hqdefault

На 11 септември 2001 година, във всяка от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк се врязва по един самолет, отвлечен от терористи. Южната кула се срутва в 9:59 часа сутринта Източно американско време, по-малко от час след удара, след което същата участ постига и Северната кула, в 10:28 часа сутринта. Вследствие на това са убити 2753 човека, включително 157-те пътници в двата самолета. В 5:20 часа следобяд съседната кула 7 (СТЦ 7) също се срива до земята. Там няма жертви поради своевременното евакуиране на работилите в нея 4000 души. В сградата са се намирали офиси на ЦРУ, на Секретните служби и на Центъра за извънредни ситуации на нюйоркското кметство.

Днес има възпоменание на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Възпоменателна церемония ще има и в Пентагона, в който се вряза също похитен от терористите самолет. На тази церемония ще присъства президентът на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БТА.

Вицепрезидентът Майк Пенс ще е на възпоменанието в Шанксвил в щата Пенсилвания, където се разби четвърти похитен от терористите самолет, който не успя да стигне до набелязаната от тях мишена заради бунт на пътниците на борда.

Възпоменателните церемонии са за близо 3000-те жертви на атентатите. Имената им ще бъдат прочетени на висок глас по време на церемонията в Ню Йорк. Церемониите включват и едноминутни мълчания и биене на камбани в момента на разбиването на похитените самолети и рухването на кулите близнаци на Световния търговски център.

Нов документален филм на канала Ей Би О ще помогне на децата да разберат какво точно се е случило на 11 септември преди 18 години. Филмът е на Ейми Шатц и ще бъде излъчен днес в 18 часа източно американско време. Продукцията е озаглавена „Какво се случи на 11 септември“.

Конспиративни теории

Веднага след инцидента обаче са оповестени и редица и теорииq според които кулите – близнаци падат не заради самолетната атака, а заради тяхното контролирано разрушаване. Теорията за контролираното разрушаване на кулите – близнаци и сграда 7 се подкрепя от над 1500 архитекти и инженери, които създават своя организация за разследване на атентатите. Теорията е изложена в книгата „11 септември и Американската империя: Интелектуалците не мълчат“ на професора по теология и философия Дейвид Рей Грифин. Американският физик Стивън Джоунс през 2005 година също изнася своите аргументи в подкрепа на тази теория. Вследствие на тези си изследвания обаче, той е принуден да напусне университета в който работи и да приеме ранно пенсиониране. Заключението на споменатите по-горе автори е, че кулите – близнаци са разрушени в резултат на детониране на експлозиви, поставени предварително в сградите.

И още странни съвпадения и съмнения

Кметът на Ню Йорк тогава Руди Джулиани заявява пред телевизия ABC, че е бил уведомен, че се очаква Южната кула да се срути. Независими изследователи с право задават въпроса дали източникът на информация на Джулиани не е свързан с операцията за контролираното разрушение. Понеже никога преди това пожар не е причинявал пълното и катастрофално срутване на небостъргач със стоманена конструкция, пожарникарите не се поколебават да влязат в сградите и да извършват спасителни работи.

Братът на Джордж У. Буш, Марвин Буш и техният братовчед Уирт Уокър III са директори в компанията Секюраком (Сратесек), която осигурява охраната на Световния търговски център до самия ден на атентатите. В седмиците преди 11 септември в Кулите има ремонтни работи, изключван е електрическият ток и специално обучени кучета за търсене на експлозиви са извеждани от сградата. Компанията също така охранява международните летища, откъдето излитат полети 77, 175 и 93.

Служители на Федералната агенция за борба с извънредни ситуации имат предварително насрочено учение в Ню Йорк за 12 септември 2001 година и на 11 септември се намират там, което позволява веднага да поемат управлението на „кота нула“.

През 2006 година Джордж У. Буш заявява, че при разпит на Халид Шейх Мохамед (обявен за ръководител и организатор на атентатите от 11 септември) е получена информация, според която е планирано експлозивите в небостъргачите да бъдат поставени на достатъчно високо ниво, така че хората в капана на пожарите да не могат да се спасят. Това изявление се разглежда като непряко признание, че в небостъргачите са поставени експлозиви.

През юни 2008 година сенаторът на Аризона Карън Джонсън внася официално писмо в кабинета на сенатора Джон Маккейн с молба да се срещне с група професионалисти, с които да дискутира събитията от 11 септември 2001одина. Тя също така произнася реч в Сената на Аризона, с което показва подкрепа на теориите за контролирано разрушение на кулите.

Снимка: Youtub.com

Comments

comments