Страната ни ще получи близо 14 млн. евро помощ от ЕС за справяне с чумата

991-ratio-prase-praseta

До 30 дни трябва да получим още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите

Страната ни ще получи 2,9 млн. евро помощ от ЕС за справяне на кризата с африканската чума у нас. Това ще бъде първи транш за покриване на спешни разходи, стана ясно на брифинг на Министерство на земеделието и храните.

До 30 дни трябва да получим още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.

Мерките са в три направления:

1. Дивите животни;

2. Индустриалните ферми – набляга се на мерките за биосигурност;

3. Частните дворове – редуциране на животните в рамките на 20 км. от фермите.

Да се ликвидират източниците на зараза – болните животни и отпадъците около тях. Загробването е мярката и извършването на дезинфекция. Другата стъпка – да не излагаме другите територии, до които не е стигнала заразата. На по-късен етап, след локализиране на инфекцията, ще се започне с мерки за изкореняване. Поставени са 400 капана за диви прасета. Капаните действат от днес. Сдруженията правят още. Те ще бъдат поставени в съгласуване с горските стопанства. Целта е да се намали популацията на диви свине. В събота започва ловният сезон за птици. От 2975 налични ловни дружини 104 няма да имат право да ловуват. Такива например са дружините в село Вардим, Свищовско.

„Държавата, в лицето на БАБХ, има договор, така че ние имаме във всяка една точка на България ветеринарно-медицинско обслужване. Друг е въпросът дали стопаните се обръщат към тях, дали имат там сключени договори и т.н., но това не отговаря на истината, че ние нямаме обслужване“, заяви зам.-министър Янко Иванов. На брифинга БСП разкритикува премиера, че в разгара на чумата се среща с футболен клуб „Арда” и поиска прокуратата да се намеси заради бездействието на длъжностните лица, които са довели до епидемията. Както и държавата да сключи рамков договор с 2000 ветеринари на частна практика, които работят само с големите свинекомплекси.

От Министерство на земеделието и храните добавиха, че проблемът започва да се политизира: “Това са мерките и други мерки няма. Разбирам, че са непопулярни, но не са в полза на конкретен стопанин”, допълни доцент доктор Янко Иванов, заместник министър на земеделието. “Пропуски има! Не ги отричаме. Пропуските са, вместо да редуцираме популацията на диви прасета ( …) Защото ловците трябваше да го свършат. Ние можехме да ги приканваме и да има стимули. Мерки има и сега ще видим колко са ефективни. “Другият пункт, в който ние не успяхме, е относто личните стопанства, които не са регистрирани и за голямо съжаление създават проблеми”.

Източник: Би Ти Ви

Comments

comments