/СНИМКИ/ В тайник зад картина откриха 400 000 евро и над 3кг. златни накити. Задържано е семейство от Разград за пране на пари

златни накити

Процесуално-следствените действия са проведени рано тази сутрин в хода на образуваните преди два месеца две досъдебни производства по сигнал, подаден анонимно до окръжния прокурор.

Извършени са претърсвания в четири имота – един в Разград и три в село Ясеновец. В тайник зад картина в единия от имотите, собственост на 41-годишен мъж, са открити над 400 000 евро. Иззети са повече от 3 кг златни накити, 150 хил. лв, черна техника и три автомобила от висок клас. Криминално проявеният за данъчни престъпления мъж е привлечен като обвиняем. Останалите трима задържани са 22-годишният му син, 62-годишният му баща и 38-годишна жена, с която той живее на семейни начала. В хода на разследването е установено, че типичната алоджийска схема е усъвършенствана – мъжът действал с подставени лица, като теглел парите от държави извън еврозоната, за да не могат да бъдат проследени.

Работата по документиране и разследване на престъпната дейност на задържаните продължава. Очаква се мярката им за задържане да бъде удължена до 72 часа.

Те са задържани за 24 часа по Закона за МВР. За срок до 72 часа Окръжната прокуратура в Разград задържа 62-годишният Шакир М. Сред задържаните в полицията са Сезгин М., който е син на Шакир, и Сюзен С., които живеят на семейни начала, и синът от първия му брак.

От събраните по досъдебното производство доказателства до момента става ясно, че въпреки липсата на доходи в България 62-годишният Шакир М. придобил през август миналата година недвижим имот в село Ясеновец с построена в имота къща със застроена площ от близо 200 кв. м и гараж. В същото време неговият син Сезгин обитава друг имот в селото на същата улица. Имотната фамилия от Ясеновец притежава и магазин в Разград, закупен през миналата година.

Установено е, че средствата за имотните сделки са придобити чрез тежко умишлено престъпление, каквото е прането на пари по член 253, ал. 4, във връзка с ал. 3, т. 2 от НК, наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Подробности за осъществените действия  оповестиха директорът на ОДМВР-Разград ст. комисар Ивайло Йовчев и окръжният прокурор на Разград  Тихомир Тодоров.

 

пари

 

Comments

comments