Провал на Брекзит ще е катастрофа за британската демокрация, предупреди Мей

9436802F-E6EE-415E-BC96-9294127BAD71

Британският премиер Тереза Мей каза, че правителството смята да направи всичко по силите си, за може Обединеното кралство да напусне в Европейския съюз на 29 март 2019 г., но „някои в парламента“ искат да спрат това.

Помолена от Бил Кеш, поддръжник на Брекзит от нейната Консервативна партия, да потвърди, че Великобритания „никога“ няма да поиска да удължи действието на чл. 50 – с който страната трябва да напусне на ЕС, тя каза само, че напускането на 29 март „остава ангажимент“ на Лондон. Мей обаче „отказа категорично да отхвърли“ възможността да поиска отсрочка, пише в. „Гардиън“.

Това се случва часове след изтекла в медиите реч на Мей, в която тя, след посещение във фабрика, каза, че вече може да е по-вероятно Брекзит изобщо да не се състои, отколкото излизането от ЕС да стане без сделка, ден преди ключово гласуване в парламента.

„Макар рискът да няма сделка остава сериозен, наблюдавайки събитията в Уестминстър през последните 7 дни, оценката ми сега е, че по-вероятният изход е парализата в парламент, който рискува да няма Брекзит,“ каза премиерът и призова противниците на споразумението с ЕС да помислят отново. Неодобрение за сделката, договорена от нея, се среща не само сред подкрепящата малцинството ѝ по редица въпроси Демократитчна юнионистка партия (ДЮП), а и в редиците на собствената ѝ партия.

Междувременно Испания обяви, че срокът за Брекзит би могъл да се удължи, но не и след евроизборите през март, предаде „Ройтерс“. В последните дни няколко британски медии писаха, че Брекзит може и да не се случи на 29 март, но правителството на Мей отхвърля подобни твърдения.

„Всеки възможен способ“

„Ако искате да отбегнете ситуация без Брекзит, трябва да подкрепите тази сделка,“ каза Мей. „Опасността да няма Брекзит би подронила устоите на демокрацията“. В речта си по-рано през деня тя добави, че „някои в Уестминстър биха искали да забавят или дори спрат Брекзит и ще използват всеки възможен способ, за да го направят.“

Мей очаква депутатите да отхвърлят на утрешното гласуване сделката и с Европейския съюз – особено заради клаузата за „предпазната мрежа“ за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Днес тя поиска от парламента да „разгледа още веднъж“ споразумението, което „не е съвършено и да, компромис е“.

В писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателя на Европарламента Доналд Туск тя поиска „гаранции“, че „предпазната мрежа“ би могла да бъде използвана само временно и няма да „зароби“ Великобритания с правилата на съюза дори след като го е напуснала, както твърдят противниците ѝ.

Според критиците „предпазната мрежа“, която цели да се избегне твърда граница в Северна Ирландия, ще принуди Великобритания да спазва правилата на ЕС за неопределено време и ще ограничи възможностите ѝ да сключва търговски сделки. Евентуалното използване на тази клауза би било възможно в периода преди Лондон и Брюксел да договорят ново търговско споразумение.

Писмото на Мей бе отговор на друго, изпратено преди това от Юнкер и Туск. В него се казва, че макар ЕС да „не е в позиция да се съгласи на нищо, което променя или не съвпада със споразумението за изтегляне“, съюзът иска да бъде постигната търговска сделка, действаща от 31 декември 2020 г., „така че предпазната мрежа да не се налага да бъде задействана.“

Според Би Би Си нито писмото на Юнкер и Туск, нито отговорът на Мей са от особена полза за нея и не намаляват риска сделката да бъде отхвърлена.

Comments

comments