ПСС- Дупница очаква чудо до края на годината, започна процедура по изграждането на база на Седемте рилски езера

21-godini-nacionalen-park-rila-130890

4-годишното ходене по мъките на Планинската спасителна служба-Дупница е на път да приключи в следващите месеци. Както е известно, дупнишките спасители продължават да бъдат без база в най-посещавания район, което бави реагирането им при акции с поне 2 часа. Припомняме, че по време на великденските празници се проведе една от тежките спасителни акции, която отново закъсня, заради липсата на база. Освен това, дежурства се дават само в почивните дни, когато напливът от туристи е по-голям. Това е тема, която „Blagoevgrad-news“ реши да проследи и да разбере причините за липсата на пункт, близо до езерата. Повече подробности вижте тук. 

Дейностите по реализацията на Контролно-информационния пункт (КИП) са в правомощията на НП „Рила“-Благоевград, които ще са собственици на сградата, в която ще се помещават и техните служители от района. Правителството отпуска средства за реализацията на два пъти, като първата поръчка бе провалена, след като се оказа, че от НП „Рила“ са посочили грешни площи за намерението. Повторно, сумата бе потвърдена и осигурена преди 3 години. От тогава обаче до миналата седмица от НП „Рила“ така и не направиха нужното, за да се реализира начинанието. Хронология на „предприетите“ действия от 2016 година до сега може да проследите тук.

С проблема се заеха дупнишкият депутат Радослава Чеканска и заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков, които „натиснаха“ Парка и безхаберието е на път да приключи.
Миналата седмица, буквално ден преди сесията на Общинския съвет-Сапарева баня, инвестиционното намерение за изграждането на 160-те квадрата дървена постройка бе внесено за разглеждане от местния парламент. „Няма какво да коментираме важността от този пункт на Седемте езера. С кмета на Сапарева баня Калин Гелев бяхме говорили, че ако се наложеше щяхме да свикаме и извънредна сесия, само и само, за да дадем ход на реализацията. Затова в сряда се наложи администрацията да работи до късно, но докладната в четвъртък бе разгледана на сесията. Разбира се, нямаше никой против, защото всеки оценява острата нужда от този център. От нас бе направено необходимото. Сега очакваме НП „Рила“ да обявят поръчката за избор на изпълнител, след влизане решението на ОбС в сила и дай боже до началото на зимния сезон, сградата да бъде готова“, коментира председателят на ОбС-Сапарева баня Иван Куйов.

Comments

comments