След поредната тежка спасителна акция на Рилските езера, питаме: Къде е обещаният контролно-информационен пункт, за който ПУДООС 2 пъти отпусна пари на НП „Рила“?

 

58790278_10217955385295344_6677266688792068096_n

Поредна тежка акция проведоха планинските спасители от ПСС-Дупница в нощта на Великден. В продължение на часове, петима смели мъже спасяваха двама загубили се израелски туристи, а едва в 4 часа сутринта акцията приключи, за щастие – успешно. Спасителите от дупнишкия отряд откриха туристите измръзнали, но спасиха животите им, с цената на поредната нощ в изключително лоши метеорологични условия, и далеч от семействата си на един от най-светлите християнски празници. Поради гъстата мъгла, вятъра, дъжда и снега, загубилите се туристи се въртели в кръг, премръзнали, и само намесата на отряда е спасила живота им. Състоянието на единия от двамата израелци било толкова лошо, че се наложило спасителите буквално да го носят на ръце.

Те са вече добре. „Ангелите от планината“ този път спасиха два човешки живота, спасявали са и повече. 10 часа – толкова продължи акцията на отряда този път.  В планината обаче не часовете, а всяка минута е важна. И ви разказваме всичко това, защото тази акция за пореден път постави на дневен ред един изключително проблемен и важен за спасители и туристи въпрос – къде е контролно-информационният пункт, за изграждането на който ПУДООС предостави 315 600 лв. на НП „Рила“?

На 19 ноември 2016 година, Министерството на околната среда и водите официално съобщи, че ПУДООС ще предостави на Национален парк „Рила“ 315 600 лв. за изграждането на въпросния пункт. Наша репортерска проверка показа, че на 8 юли 2015 г., Дирекцията на Парка обявява обществена поръчка. Процедурата за обявяването й обаче е прекратена с мотив, че „В определения за това срок не е подадена нито една оферта, въпреки че първоначално обявения срок бе удължен на основание чл. 27а, ал. 9, т.1 от ЗОП с Решение за промяна РД-11-01-05/06.08.2015 г.“

Една от целите на позиционирането на такъв пункт в в близост до хижа „Рилски езера“, е да даде възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си. Друга, изключително важна цел, е в пункта да има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

От години спасителите губят по 2 часа и голяма част от енергията си, в началото на всяка спасителна акция. В голяма част от среднощните акции, човещината у работещите на лифта за Рилските езера надделява и те излизат, за да пуснат съоръжението и така да спестят на спасителите ценни за бедстващите туристи минути.

Всичко това обаче не би било нужно, ако в близост до Рилските езера, имаше изграден контролно-информационен пункт, в който спасителите да дават дежурства и да оказват долекарска помощ.

Защо 2 години и половина, след като МОСВ обявява, че средства има, пункт все още няма? Защо се налага при всяка акция, планинските спасители да губят излишно време и енергия, а понякога да рискуват и собствените си животи, само защото пункт няма? Тези и ред други въпроси, поставихме на вниманието на директора на НП „Рила“.

От Дирекцията на Парка потвърдиха за Благоевград Нюз, че средства за изграждането на Контролно-информационен пункт /КИП/ „Седемте Рилски езера“ на Дирекция „Национален парк Рила“ са осигурявани от ПУДООС към МОСВ. Според предоставената ни от тях информация, това се е случило два пъти – през 2015 г. и 2016 г.

А като обяснение защо пункт все още липсва, от Дирекцията посочват следното:

„Основната причина за забавянето, е промяна на параметрите по първоначалното идейно архитектурно решение на сградата по искане на ПСС при БЧК, което доведе до необходимостта от провеждане на изцяло нови съгласувателни процедури от съответните институции, както и издаване на ново Решение от МОСВ.“

От дирекцията допълват, че към момента са в процедура за издаване на Разрешително за водовземане от подземни води чрез съществуващи водовземни съоръжения за питейно-битово водоснабдяване на Контролно-информационен пункт /КИП/ „Седемте Рилски езера“ от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград.

Едва след издаването на Разрешително за водовземане, Дирекция „НП Рила“ ще стартира процедура по одобряване и съгласуване на изготвения технически инвестиционен проект за обекта в Община Сапарева баня и съответно издаване на разрешение за строеж. Очакванията са изграждането на КИП „Седемте Рилски езера“ да започне след провеждане на обществена поръчка и избор на изпълнител през настоящата година.“, допълват от Парка.

Comments

comments