ПСС-София: Не наша е вината за забавяне строежа на Пункт „Седемте Рилски езера!“

dcd47c388cfa4d874a6db476cf01533ae2c81abf

Продължават разкритията, съпътстващи 3-годишната одисея с изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“ в Рила. След като преди два дни ви показахме гледната точка на Национален парк „Рила“, в която от Дирекцията посочват като основна причина за забавянето на строежа „промяна на параметрите по първоначалното идейно архитектурно решение на сградата по искане на ПСС при БЧК, което доведе до необходимостта от провеждане на изцяло нови съгласувателни процедури от съответните институции, както и издаване на ново Решение от МОСВ.“, за коментар потърсихме и директора на Дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК Емил Нешев.

„Това не е вярно, откакто сме предали архитектурния проект в НП „Рила“, по него бе направена една-единствена промяна, и то по искане на НП „Рила“.  Промяната бе в частта с изграждането на септична яма, единствените промени са в тази точка и то отпреди почти 2 години“, заяви Емил Нешев.

Хронологията

През 2016 година, Дирекция „ПСС“ получава предложение от НП „Рила“, да се включи в проекта за изграждане на Контролно – информационен пункт /КИП/ „Седемте Рилски езера“. Целта на пункта е, в него се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение. В пункта трябва да има и помещение за нуждите на дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

„С ясното съзнание, че нашето присъствие в този пункт е важно, сключихме споразумение с НП „Рила“, според което нашият ангажимент бе да изготвим архитектурния и технически проект за пункта.“, пояснява Емил Нешев, директор на Дирекция ПСС към Българския червен кръст.

Така на 15 септември 2016 г., между Дирекция ПСС и НП „Рила“, се сключва предварителен договор №47/15.09.2016 г. за изграждане, развитие, и обща поддръжка на бъдещия проект, с уговорено ползване на обособени части от сградата по чл. 19 от Закона за задълженията и договорите, за осъществяване на общо инвестиционно намерение за изграждане на КИП „Седемте рилски езера“.

Само 12 дни по късно, ПСС сключва споразумение с проектантската фирма „Селко 7“ и още на 27 септември 2016 г., със сключен договор между фирмата и ПСС към БЧК, софийската фирма се заема с изготвянето на архитектурния проект. Той е завършен и предаден в дирекцията на Парка още същата година, и оттогава проектът стои като предадена документация по всички части.

„Откакто сме предали готовия проект, към нас не са отправяни никакви изисквания, освен в частта по ВиК.

До голяма степен дори назначаването на един човек на щат в ПСС-Дупница, бе с идеята това да бъде в помощ на целия проект, така че той да се случи по-бързо. Откакто се говори за КИП в близост до Седемте рилски езера, целият отряд от Дупница прави всичко по силите си, за да помогне това да се случи.“, коментира още Нешев.

А думите му потвърждава и архитектът, изготвил проекта на пункта. Наш репортер се свърза със Светослав Ризов от фирма „Селко 7“, за да отправим и към него въпроса: Променяни ли са параметрите по първоначалното идейно архитектурно решение на сградата ?

Оказва се, че не.

„От началото на 2018 г. не е променян проектът, освен в частта по ВиК и то по изискване на НП „Рила“. Не съм променял нищо, абсолютно нищо друго.“, заяви архитектът.

Той твърди още, че е бил наясно със сложността на проекта.

„Знаех, че да се направи такова нещо, не е като да си построиш къща в населено място. Има си условности. НП „Рила“ трябваше да възложи на фирма изготвянето на ПУП. Докато бъде изготвен подробния устройствен план, ние си адаптирахме проекта ситуационно спрямо него. И го предадохме, това се случи преди повече от две години, а промяна по параметрите по първоначалното идейно архитектурно решение, отново повтарям, не сме правили от началото на 2018 г., с изключение на частта по ВиК“, допълни арх. Ризов.

Междувременно, от НП „Рила“ заявиха за медията ни, че към момента са в процедура за издаване на Разрешително за водовземане от подземни води чрез съществуващи водовземни съоръжения за питейно-битово водоснабдяване на пункта. Разрешителното за водовземане трябва да издаде Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград. Отправихме към институцията въпроса, до какъв етап е стигнала процедурата за издаването му, но към момента на публикуване на този материал, все още сме в изчакване на техния отговор.

А за да стане реалност така бленуваният от дупнишкия спасителен отряд пункт, е необходимо  след издаването на Разрешително за водовземане, Дирекция „НП Рила“ да стартира процедура по одобряване и съгласуване на изготвения технически инвестиционен проект за обекта в Община Сапарева баня. Следващата стъпка е  издаване на разрешение за строеж. Едва тогава, и след провеждане на обществена поръчка и избор на изпълнител, е възможно да започне изграждането на КИП „Седемте Рилски езера“.

 

 

Comments

comments