На Архангелова задушница почитаме паметта на загиналите български воини

 

12345

На Архангелова задушница отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница днес ще бъде отслужена от 11.00 ч. във Военния мавзолей – костница на Централните софийски гробища,съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

На ритуала ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от въоръжените сили, членове на военно-патриотични съюзи.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в редица български градове. В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и 68-а бригада „Специални сили“.

На 2 ноември ритуалът по повод Архангелова задушница в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк, в Плевен – в 11.00 ч. пред паметника на 4-ти пехотен полк, в Карлово – в 11.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. в района на 61-а механизирана бригада, в Асеновград – в 12.00 часа пред паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни в района на 4-ти артилерийски полк, в Бургас – в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. На ритуала в град Варна, организиран съвместно от Варненска и Великопреславска Света митрополия, Община Варна и командването на Военноморските сили, ще участват Представителният духов оркестър и почетен караул от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. От 11.00 часа в района на Старите гробища в гр. Варна пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните1912-1918 г.” ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Военнослужещите от Бригадно командване – Благоевград участваха на 1 ноември в панихидата по повод Архангелова (мъжка) задушница пред Паметника – костница на 580- те войници и офицери, загинали при защитата на Горна Джумая.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946 година. Възстановена е през 1992 година от Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите.

Снимка: Министерство на отбраната

Comments

comments