Министър Красимир Каракачанов в Благоевград: 5 октомври е дата, която бе изстрадана и платена с кръвта на населението на Пиринска, Вардарска и Егейска Македония

7e5d65c999447b740b05c398e0f1a94a

Снимка: Агенция Фокус

5 октомври е дата, която бе изстрадана и платена с кръвта на населението на Пиринска, Вардарска и Егейска Македония“ – това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Благоевград, предаде Радио „Фокус– Пирин“.

Министърът участва в честванията, посветени на 107-годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство. По думите на министър Каракачанов, тази дата и тази победа е била подпечатана и със силата на българската армия – онзи инструмент, без който българската държава нямаше да съществува през последните 1400 години. „Затова днес, 107 по-късно сме длъжни да уважим тези хора, да дадем своята признателност, но и да не забравяме, че една не малка част от Македония продължава да е под една власт, която отрича характера, съзнанието, историята на собствения си народ. Нещо, което ние като българи не може и няма да позволим. Днес, ние отбелязваме освобождението на Пиринска Македония, но убеден съм, че много хора в Република Северна Македония също празнуват, може би мислейки си, какво би станало преди 107 години ако нещата се бяха развили по друг начин“, каза още министър Каракачанов. Според него изводът е един – всички успехи на българския народ са постигнати само и единствено благодарение на неговите усилия и саможертва.

7372318

В представянето на униформите, въоръжението и знамената участваха клубове „Традиция“ от Благоевград, Троян, Панагюрище, Клисура, Велинград, Копривщица, Трявна, Мирково, Перник, Плевен, Сливница, София и Ст. Загора, както и Сдруженията „Миненосец Дръзки“-Варна и „Хайдути“-Симитли.

Снимка:БГНЕС

Comments

comments