Само в Blagoevgrad-NEWS! Говори Георги Симеонов, оперен режисьор в Държавната опера в Русе: Колеги от Камерна опера-Благоевград са предупредени, че днес ще получат предизвестия за освобождаване!

След като вече втори ден Благоевград ври и кипи по въпроса „ще бъде ли закрита Камерната опера“, репортер на Благоевград Нюз се свърза с човека, който пръв съобщи за евентуалното закриване – Георги Симеонов, оперен режисьор на Държавна опера – Русе.

„Получих неофициална информация от колеги от Камерна опера-Благоевград, че в петък са предупредени за това, че днес ще получат известия за освобождаване. Става дума за тримата солисти на Камернатта опера, художника, техническите служби и целия духов състав на оркестъра. Това за мен е закриване на Операта, тъй като няма как един оперен театър да съществува без тези служби“, заяви Георги Симеонов.

Той дебело подчерта, че няма никакви лични аспирации спрямо Камерна опера – Благоевград, но изрази сигурност, че ако една културна институция бъде закрита в днешно време в България, то тя вече няма да бъде открита отново.

Искам само някой от отговорните фактори да застане и да отговори точно и ясно на въпроса: Съкращава ли се целият технически персонал, целият духов състав, 2/3 от състава и да ми обясни как може да продължи като опера?, заяви още Симеонов.

Той обясни, че ако Камерната опера бъде закрита, не само община Благоевград ще обеднее културно, а и цялата страна. Благоевград е единственият град в България, който има такава културна институция. Нейното закриване е пагубно не само за града, а за цяла България, смята още заместник-директорът на Държавната опера в Русе.

Припомняме, че днес на пресконференция темата коментира и зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности в Благоевград Христина Шопова, която твърдо заяви, че Камерна опера – Благоевград няма да бъде закрита. Тя обаче не отговори на въпрос на репортера ни ще има ли съкращения в институцията.

Очаквайте продължение по казуса.

 

Comments

comments