Евродепутатите обсъдиха доклада на ЕСВД относно дезинформационните дейности свързани с COVID-19

Изявление на председателя на комисията на ЕП по външни работи Дейвид Макалистър след дебата в четвъртък с Жозеп Борел относно дезинформацията във връзка с COVID-19.

„Днес ​​следобед комисията по външни работи проведе важен дебат с върховният представител/заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел относно последния доклад на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) относно дезинформационните дейности, свързани с пандемията от COVID-19. Докладът разкрива много тревожни факти, например значителния брой координирани дезинформационни кампании от руското и от китайското правителство за разпространение на невярна здравна информация в рамките на Европа и в нейното съседство, както и на конспиративни теории и твърдения, че само авторитарните политически системи – а не демокрациите – са в най-добро състояние да се справят с настоящата криза.

Евродепутатите повдигнаха въпроси относно редактирането на текста на този доклад, във връзка с медийни публикации според които, изборът на думи и самото съдържание са били променени вследствие на искания от китайското правителство. Доволен съм, че г-н Борел се съгласи да обсъди това днес с членовете на комисията по външни работи.

Наскоро Европейският парламент подчерта, че едно нещо е ясно: ЕС трябва да остане свободен от неправомерно политическо и икономическо влияние отвън. Демокрацията не е дума изпразнена от съдържание. Убеден съм, че откритият дебат относно действията, предприети от европейските лидери, представлява предимство, а не пречка, тъй като ни помага да вземем правилните решения. В същото време няма съмнение, че ЕС трябва да стане по-добър в стратегическото комуникиране на всички свои действия в Европа и в чужбина, като същевременно продължава да се бори с външната дезинформация, фалшивите новини и кибератаките.

В последната резолюция на Парламента относно пандемията от COVID-19 от 17 април призовахме Европейската комисия да се противопостави на агресивните руски и китайски пропагандни усилия, които експлоатират пандемията от COVID-19, за да подкопаят единството на ЕС и да подклаждат недоверие в европейските граждани към Съюза. За да се противопоставим на негативните наративи, е особено важно да комуникираме проактивно за финансовата, техническата и медицинската подкрепа на ЕС в отговор на пандемията, както между страните от ЕС, така и с другите ни партньори, сред които и Китай. Повечето актове на солидарност от организации, професионалисти или частни лица се случват далеч от погледа на камерите и репортерите. Но също така би било несправедливо към всички здравни работници, доброволци, помагащи на съгражданите си и хора, организиращи транспортирането на животоспасяващо оборудване, да оставим лъжите за липсата на европейска солидарност да се разпространяват, без да се борим ефективно срещу тях.“

Важността от независима дипломатическа служба

В дебата с г-н Борел в четвъртък, някои евродепутати подчертаха тяхната подкрепа за ЕСВД и работата й по дезинформацията. Те обаче изразиха своите опасения относно последните съобщения в медиите, в които се твърди, че последният специален доклад изготвен от ЕСВД относно дезинформацията около COVID-19, и референциите към подкрепяни от държави участници, разпространяващи тази дезинформация, са били смекчени, след натиск от китайските власти. Върховният представител на ЕС опроверга тези твърдения, като подчерта, че двата сравнени документа са всъщност различни публикации – една вътрешна за експерти и една за широката общественост – а не две версии на една и съща публикация.

Евродепутатите разпитаха г-н Борел за подробности относно процеса на редактиране, китайския натиск и как ЕСВД реагира на него. Те също така отправиха питания как ЕС може да засили усилията си за стратегическото комуникиране на конкретната си дейност и как може да се води по-ефективна борба с дезинформацията. Последно призоваха за осигуряване на достатъчно финансиране за оперативната група за стратегическа комуникация на ЕС.

Някои членове подчертаха своята дълбока загриженост относно твърденията в медиите, подчертавайки, че ЕСВД трябва да изясни какви контакти са направени от външни страни по отношение на работата по последния доклад. Други заявиха, че медийните доклади изглеждат „твърде преувеличени“, изтъквайки, че повечето критични проблеми остават непокътнати в текста – като ясното описание на обширни опити за дезинформация в Китай и Русия, свързани с произхода на COVID-19 и опитите на ЕС да се преборят с тях.

Comments

comments