Евродепутати искат двойният стандарт да влезе в „черния списък“ на ЕС за забранени пратки

zx860y484_3378600

Евродепутатите от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите настояха двойният стандарт при продуктите да бъде включен в „черния списък“ на ЕС за нелоялни и забранени търговски практики, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Сред другите предложения за подобрение на правилата на ЕС за защита на потребителите е онлайн местата за търговия и услугите за сравняване (например „Амазон“, „Ибей“, „Еърбиенби“) да разкриват основните параметри, които определят как офертите, показващи се при заявка за търсене, се подреждат и дали се проверява автентичността на рецензиите на продуктите. Потребителите трябва да знаят кой в действителност продава продукта или услугата и да разполагат с ясна информация преди покупката.

Освен двойния стандарт при продуктите в „черния списък“ на директивата за нечестни търговски практики (в частта на практиките, забранени при всякакви обстоятелства) евродепутатите добавиха:

– заблуждаване на потребителите, заявявайки, че дадена рецензия заслужава доверие, когато липсват необходимите стъпки, за да се гарантира, че това е така;

– предоставяне на информация в отговор на онлайн заявка за търсене на потребител с цел да се промотира даден продукт, за който търговецът директно или индиректно е платил да бъде рекламиран или позициониран на видимо място, без това да е ясно за потребителя.

Двоен стандарт

Законодателството засяга също въпроса за двойния стандарт, когато дадени продукти се продават под една и съща марка, но са различни по своя състав или характеристики.

Според евродепутатите създаването на впечатление чрез външния вид или описанието на определена стока, че е идентична на друга в различна държава членка, когато всъщност не е, е подвеждаща практика. Продуктите могат да се различават само при условия, свързани с „ясни и доказани регионални потребителски предпочитания, произход на местните съставки или изисквания на националното законодателство и когато тази разлика е ясно и напълно указана, така че да бъде видима за потребителя“.

Възпиращи наказания

За трансграничните нарушения (засягащи потребители в поне три държави – членки на ЕС, или две държави, различни от тази на търговеца) максималната глоба трябва да бъде 10 милиона евро, или най-малко 4% от годишния оборот на търговеца през предходната финансова година в засегнатата държава членка, според това коя е по-високата сума.

Право на връщане

Евродепутатите отхвърлиха плановете на Европейската комисия да бъдат ограничени правата на потребителите да връщат стоки и възстановиха т.нар. право на оттегляне – 14-дневен период, по време на който купените по интернет стоки могат да бъдат връщани.

Следващи стъпки

С предложението, което е част от пакета „Нова сделка за потребителите“, представен през април миналата година, се внасят изменения в четири директиви за потребителските права.

Измененото предложение бе одобрено в комисията с 37 гласа „за“ срещу един „против“ и един „въздържал се“, а мандатът за започване на преговори с държавите членки с 36 гласа „за“ срещу един „против“ и двама „въздържал се“. Текстът трябва да получи зелена светлина по време на пленарно заседание на Европарламента, преди да могат да започнат преговорите със съвета (държавите членки).

Comments

comments