Доцент д-р Николай Марин е новият декан на ПИФ на ЮЗУ „Неофит Рилски“

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a874180d1d5eec1e8f87f0a906622e0dd9a05

След общо събрание, продължило цял следобед, доц. д-р Николай Марин спечели изборите за декан и оглави най-големия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград – Правно-историческия, съобщава в. „Струма“.

Претендентите за ръководния пост бяха двамата досегашни зам. декани доц. д-р Валентин Василев и Николай Марин, а събранието протече с множество дебати, изказвания, коментари относно двете кандидатури. Специален гост бе ректорът на университета професор д-р Борислав Юруков, който изложи мислите и разсъжденията си за факултета в рамките 10 мин.

Членовете на общото събрание гласуваха и дадоха на двамата кандидати по 15 минути, за да представят своите концепции.

„Повече от 8 години работихме заедно в екип, затова заставам пред вас със самочувствие на колега, който винаги е поемал първи отговорности, бил е с ясно изразена позиция и не е бягал от решаването на проблеми”, започна представянето си доц. Марин и изложи мандатна програма от 5 части – мисията на ПИФ, международното сътрудничество, учебната дейност и как общественият интерес трябва да бъде над личния, обучението в специалност „Право” и навлизането на повече програмни продукти, научно- изследователската дейност, активното ангажиране на преподавателския състав, подкрепа за кадрово развитие и хабилитация между 32 и 40-годишна възраст.

И двамата кандидати онагледиха казаното от тях с презентации, а доц. Василев предостави на присъстващи и брошури с идейната си концепция за развитието на ПИФ в периода 2019-2023 г. Там бяха изложени общо 88 конкретни дейности и намерения. Така например доц. Василев предложи деканът да не стои само в 6-и УК, а два дни от седмицата да ходи и в 1-ви УК, за да се запознава на място с проблемите на специалностите, както и да се преустанови разнасянето на документи за подпис между факултетите. Също така да се приемат  правила за оценка на приноса на преподавателите и администрацията чрез разработване на вътрешна система на коефициентен принцип, която да бъде компонент от определянето на ДМС /допълнително материално стимулиране/.

”Ще фокусирам усилията си върху защита на тезата за замразяване на таксите за обучение на студентите, както и тези в студентските общежития. Ще лобирам за възможността млади преподаватели да получават и да бъдат включвани в новия социален жилищен фонд на община Благоевград при определени условия. Ще поставя на дебат темата за увеличените нормативи на голяма част от преподавателите и ще положа усилия за промяна на политиката за спиране на увеличенията на надбавките за ОНС „доктор” и „доктор на науките”, които са замразени от доста време”, бяха част от предложенията на доц. Василев.

„За доцент д-р Николай Марин са гласували 53-ма, или 58 процента, за доц. д-р Валентин Василев има 34 гласа, или 38 процента, и 4 процента невалидни бюлетини. Съгласно правилника 50+ 1 доц. Марин е избран за декан”, така председателят на изборната комисия  проф. д.н. ген. майор В. Лазаров съобщи резултатите, след което общото събрание продължи с избор на факултетен съвет.

Източник: Struma.bg

Comments

comments