Димна завеса покри Благоевград

 

Снимката е направена от АМ "Струма"
Снимката е направена от АМ „Струма“

 

Гъст и задушлив дим от месеци трови въздуха над Благоевград

Жител на Благоевград изпрати снимка до пощата на „Благоевград нюз“ , на която се виждат гъсти облаци дим, носещи се над града. Снимката е направена от АМ „Струма“ в ранните часове на деня.

„Това не е единичен случай, а напротив вече години наред, предприятие обгазява града ни.“, сигнализира гражданинът.

За съжаление години наред, никой не взима кардинални мерки, за да се предотврати това отравяне на въздуха. При условие, че градът ни е разположен в подножието на Рила и Пирин, Благоевград е в челната петица по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, а преди месеци дори бе на ПЪРВО място по замърсяване на въздуха в страната, изпреварвайки големи градове като София и Пловдив.

ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО в града е един от основните фактори за замърсяване на въздуха, тъй като бяха отсечени десетки дървета, които са „белите дробове“ на земята и играят важна роля при пречистването на въздуха от вредни емисии.

Според Закона за чистотата на атмосферния въздух компетентни органи, сред които общинските органи и регионалните инспекции по околната среда и водите са длъжни да осъществяват контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на тяхната територия. Кметовете на общини и общинските съвети са отговорни за управлението на елементите на общинската инфраструктура и общинските дейности с цел осигуряване чистотата на въздуха.

„Осъществява ли се контрол от отговорните институции за осигуряване чистотата на въздуха на територията на Благоевград?“, попита възмутеният гражданин.

Екипът на „Благоевград нюз“ МНОГОКРАТНО е отразявал темата, касаеща ЗАМЪРСЯВАНЕТО на въздуха в Благоевград и последиците за здравето на гражданите от него.

Последните данни на Европейската агенция за околна среда показват, че фините прахови частици във въздуха са причина за преждевременната смърт на 14 100 българи. Вследствие на заболявания, общо 430 000 европейци са починали от праха във въздуха през 2012 г. Твърдите частици могат да причинят или да утежнят сърдечносъдовите и белодробни заболявания, сърдечните пристъпи и аритмиите. Те могат да причинят и рак.

България е на осмо място по брой жертви на мръсния въздух на Стария континент.

Теорията „Дишайте дълбоко, за да сте здрави“ противоречи с контекста на темата.

 

 

 

Comments

comments