5 октомври- празник на Банско

sv-troitsa

На 5 октомври 1912 година в Банско влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата „Св. Троица“ обявява свободата, независимостта от турската власт и присъединяването към майка България.

По спомени на Кочо Молеров, Пейо Яворов не говори с патос, а тихо и приглушено, но след думите му „Долу фесовете. Вече сте свободни“, цялата църква се изпълва с ридания за всичките мъки и жертви, за спотаяваните сълзи през всичките тези векове.

Интересно е как историята се завъртва отново и отново. В създадената еуфория един от четниците взима камък и започва да кърти полумесеца, издялан на южния вход на храма, но е възпрян от насъбралите се хора с думите: „Недей, това е история“.

На 8 октомври се взима решение Банско да бъде обявен за град и околийски център.

Днес потомците на тези героични българи ще почетат паметта им с поредица родолюбиви инициативи:

В 9.00 часа бе отслужена тържествена света литургия  в църквата „Света Троица”. По-късно бе открит бюст-паметник на един от най-великите български революционери – Гоце Делчев.

7372335

Снимка:БГНЕС

Музейният комплекс кани посетители с отворени врати през целия ден.

Празничният концерт на самодейни състави към народното читалище „Никола Вапцаров” започва в 18,00 часа. След това жители и гости на града ще видят на площад „Никола Вапцаров” спектакъла „Духът на България” на ансамбъл „Българе”. Проявите ще приключат с тържествена заря в 20,00 часа.

Comments

comments