2016 година си отива, а сега на къде…

Още една година си отива. Идва новата, с нови надежди и наивни мечти, така както посрещнахме и тази, която вече изпращаме.
Изнизаха се още 365 дни, които бяха наситени от емоции, много повече неприятни, отколкото щастливи…поне според мен. А миналата година по същото време отново се надявахме на нещо по-добро и наивно вярвахме, че ни чака светлото бъдеще, което днес също така наивно вярваме,че ще дойде с новата година.
Отново се питам нещо, което ме терзае последните години по това време- може ли едно превъртане на календара да промени нещо, ако ние самите не направим нещо!? Това, че датата ще се смени, ще ни донесе ли светлината за която копнеем, докато ние просто стоим и чакаме!?

Но да оставим моите терзания и да погледнем към онова, което се случи през 2016 година. В световен мащаб се случиха доста неща, които показаха,че света се променя и тепърва ще започнем да усещаме ефекта на тази промяна. Победата на Доналд Тръмп, Brexit, миграционната криза, трагедията в Алепо са само част от събитията, които оставиха своя отпечатък през 2016 година.
На 8 ноември милиардерът републиканец Доналд Тръмп, 70-годишен популист без никакъв политически опит, бе избран за президент на САЩ. Той победи демократката Хилари Клинтън.
На 23 юни 52 процента от британците гласуваха на референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Премиерът Дейвид Камерън подаде оставка и бе заменен от Тереза Мей. Тя обеща да задейства преди края на март 2017 г. член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне официалната процедура по Brexit.
От февруари „Балканският маршрут“, по който стотици хиляди мигранти стигнаха през 2015 г. от Гърция до Германия, е затворен.
През март ЕС и Турция сключиха спорна сделка, предвиждаща връщането в Турция на всички мигранти, пристигнали в Гърция.
Град Алепо, в северната част на Сирия, е на път да падне изцяло в ръцете на проправителствените сили, които от 15 ноември извършват бързо настъпление срещу бунтовническите квартали в източната част на града. Въпреки че Западът алармира за „военни престъпления“ и критикува „обструкциите на Русия“, съюзник на Башар Асад, международната общност наблюдава безучастно страданието в Алепо. Над 310 000 души са загинали във войната от март 2011 г.
Въпреки отстъплението си в Сирия, Ирак и Либия, групировката „Ислямска държава“ пое отговорност или бе вдъхновение за многобройни нападения по света. И все пак Асад спечели Алепо.
Няколко западни страни, включително Франция (Ница, 86 загинали), САЩ (Орландо, 49 загинали), Белгия (Брюксел, 32 загинали) и Германия станаха жертва на кървави атентати.
В Турция също бяха извършени неколкократно нападения, приписани на „Ислямска държава“ или на кюрдите, при които загинаха десетки хора.
В нощта на 15 срещу 16 юли армейска фракция опита да свали от власт Реджеп Тайип Ердоган. Неуспехът на опита за преврат, приписан на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, позволи на президента да затегне хватката на властта си.
Повече от 37 000 души бяха арестувани, а над 100 000 – уволнени или временно отстранени от работа. Режимът увеличи арестите и сред прокюрдските среди.
След Аржентина през 2015 г. Бразилия сложи през август край на 13-годишната доминация на левицата с отстраняването от президентския пост на Дилма Русеф за манипулиране на държавните финанси и с идването на власт на центриста Мишел Темер.
На 25 ноември почина на 90-годишна възраст Фидел Кастро – бащата на Кубинската революция и последната голяма фигура на международното комунистическо движение. Той се опълчи на общо 11 президенти на САЩ.
Изкуството преживя траурна година заради смъртта на няколко легенди като британеца Дейвид Боуи, американеца Принс,канадеца Ленард Коен и Джордж Майкъл.
В навечерието на Коледа руския военен самолет Ту-154 с 93 души на борда се разби в Черно море малко след излитането от Сочи към военно-въздушната база в сирийския град Латакия.На борда му имаше 65 музиканти от известната трупа „Александров“ към министерството на отбраната, 9 журналисти, осмина военни, двама цивилни и 8 души екипаж. Няколко часа след съобщението за катастрофата и след започването на спасителната операция, Руското министерство на отбраната заяви, че „не са намерени оцелели“.

Не липсваха събития и в България, които промениха хода на нещата и показаха, че и при нас нещата могат да тръгнат в различна посока. У нас политическата година беше преобърната от президентските избори и подадената след това оставка на правителството на Бойко Борисов.
Всички предупреждения за провал на ГЕРБ бяха пренебрегнати и отхвърляни на фона на оптимистичните прогнози, че техният кандидат печели при всяко положение. Оказа се обаче друго и така управляващата партия остана „попарена“. Въпреки, че недоволството на народа бе повече от ясно от месеци насам, партията на Борисов се правеше, чене забелязва това недоволство. Така резултатът за ГЕРБ беше логичен.
Победата на Радев с 62% на 38% се оказа мощен ураган, който „отнесе“ правителството. Оставката , която последва със сигурност до голяма степен ще предопредели събитията и на следващата политическа година.

Дни преди Коледа, страната бе разтресена и от една трагедия-Хитрино. Товарен влак дерайлира в селището, през което минава, предизвиква взрив на веществата, които пренася, и изпепелява половината село. Загиват седем човека, ранени са десетки, 26 къщи са разрушени, над 1000 души са евакуирани. Какво точно се е случило, какво е причинило взрива, кой е виновен – всичко това остава загадка в първия ден от националния шок и до днес все още има много въпроси, чийто отговор не е намерен.

Изобщо година наситена от много събития, които ще окажат влияние и на тези, които предстоят през новата 2017 година. Какво ни очаква предстои да разберем, но е хубаво да не сме прекалено оптимистично настроени, за да не се разочароваме за пореден път. Светлото бъдеще не бива да се превръща в поредната наивна мечта, така като досега. Нищо не се случва от само себе си, промяната на датата няма да роди „новия“ свят, няма да донесе мечтаните промени, ако ние самите не сме готови да поработим за тях. Няма да дойде и някой, който да го свърши вместо нас , а ние да се възползваме наготово от „новото“ добро. И това последното го казвам, защото в България много хора са свикнали да чакат „новия месия“, който ще дойде да ги избави от мъките им.
Докато мислите върху това, моля не се обръщайте към ясновидци, врачки или гадатели, които да ви помогнат да разберете какво да правите, защото у нас всеки безработен, но с обогатена фантазия си мисли, че вижда в бъдещето.
Просто помислете какво можете да направи всеки един от нас, за да промени живота си, какво не правим както трябва и къде сгрешихме.
И ако и след това не намерите отговорите, които търсите, опитайте се поне да бъдете малко по-добри и малко повече хора, защото на света има огромен дефицит от доброта и човещина.

Е, стига толкова! Отивайте да празнувате, пък после ще решите на къде ще поемете през новата година…..и нека ви е на късмет!

Comments

comments