Казусът със сградата до кампуса на АУБ ще се решава чрез преговори между собственика и университета

Една от точките в дневния ред на днешната сесия на ОбС-Благоевград, предизвика сериозни дебати, дни преди гласуването на съветниците. Предложението бе за  предвиждана сграда с в района на общежитието на АУБ.

Всеки собственик има право да реализира плановете си и да строи върху земята си и това е от една страна, от другата е интересът на едно висше учебно заведение, което е най-големият инвеститор през годините, затова и на заседанието днес бяха изслушани и двете страни в лицето на собственика  Спас Митев и изпълнителния директор на АУБ Тодор Тодоров.

 

Предложението

Точка 46  в дневния ред бе предложението, относно даване на съгласие за разрешаване изработване на Подробен устройствен план (ПУП)- изменение плана за регулация (ПР) на УПИ V, УПИ VI и УПИ VII в кв. 216а по плана на II-ри микрорайон, Благоевград за образуване на нов УПИ XXVII по имотни граници на имот с идентификатор 04279.617.222 по кадастралната карта на Благоевград, отпадане на предвидените алеи и озеленяване и предвиждане на две нови алеи за връзка с улица с осови точки О.Т. 136, О.Т. 128.. Точката обаче бе изтеглена под номер 5, а непосредствено преди нея, от трибуната се изказаха Митев и Тодоров.

Собствениците на имота в лицето на строителния предприемач Спас Митев са поискали, изработване на ПУП- изменение на плана за регулация, образуване на нов УПИ, отпадане на предвидените алеи и озеленяване и предвиждане на две нови алеи за връзка с улица.

Спас Митев поиска точката да бъде оттеглена, за да се преразгледа и обсъди на срещи с ръководството на АУБ и местната администрация. С това, той направи компромис давайки възможност да се стигне до едно балансирано решение, което да задоволи всички страни. Митев подчерта още, че никога не би тръгнал срещу интересите на АУБ, тъй като още със стъпването им в Благоевград през 90-те години неговият баща, който по онова време е бил зам.кмет по строителството е съдействал на университета за построяването на кампуса.

Изпълнителния директор на Американския университет Тодор Тодоров пък подчерта значението на представляваното от него висше учебно заведение за Благоевград. Тодоров обясни още, че не искат да нарушават правата на собственика, но държат  всичко да се изпълни по начин, който да не наруши спокойствието на студентите им.

 

Позицията на АУБ

Още вчера,  по този повод, университетът изпрати официална позиция до медиите и управляващите в Благоевград:

„Американският университет в България и Асоциацията на възпитаниците на АУБ изразяват сериозна загриженост относно предложена промяна  за застрояване на имот, намиращ се в непосредствена близост до кампуса на престижното висше училище в Благоевград.

Очаква се на утрешното си редовно заседание Общинският съвет на Благоевград да гласува промяна на планирани сгради в близост до общежитие „Скаптопара I”. Предложението предвижда сгради с височина над 25 метра само на 15 метра от общежитието. Преподавателите, студентите и служителите на АУБ се опасяват от постоянен шум и засилен трафик по ул. „Свобода Бъчварова“, което ще се отрази негативно на учебния процес и живота на кампуса. „,  пише в позицията

Притеснени сме от факта, че предложената промяна ще доведе до нарушаване на ритъма на учебния процес на нашите студенти, както и до ликвидиране на зеленото пространство между общежитието и предвидения строеж“, посочи вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс. „Уютът, спокойствието, удобствата, сградите и зелените площи радват не само нас, но и допринасят за модерния  облик на града. Много от жителите и гостите на Благоевград идват често в кампуса, за да се насладят на прекрасните условия, които АУБ е създал. Сега с опита за промени на този проект има риск те да бъдат загубени завинаги“, допълни той. 

АУБ е най-големият работодател в Благоевград с близо 300 служители. Инвестициите в един от най-модерните университетски комплекси в Югоизточна Европа, както и в цялостното развитие на университета възлизат на около 60 милиона щ. долара. Престижното висше училище, което редовно оглавява рейтингите у нас, има благоприятно отражение върху икономиката на Благоевград – то работи с много местни фирми, а студентите, преподавателите и служителите са сред активните потребители на местно ниво. Не на последно място, АУБ допринася съществено за добрия имидж на града и за международните връзки на градската общност.

Нашата позиция е, че трябва да се спазват разпоредбите на действащия в момента застроителен и регулационен план от 2000 г.“, коментира Йордан Карабинов, президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБ. „Този план предвижда запазване на зелените площи и места за паркиране и  не включва презастрояване с високи и масивни сгради. Строителният процес няма да затормози в такава степен учебните занятия. Убедени сме, че чрез диалог и съвместни усилия може да се намери по-разумно решение, което да удовлетвори както интересите на собственика на имота, така и да отговоря на  специфичните потребности на АУБ“, допълни той.

 

Всичко е законно, но да намерим баланса

Само по себе си, това което искат собствениците  не е незаконно, защото исканията са съобразени с нормите и ограниченията на Закона за устройство на територията.

Сега на ход е дипломацията и търсенето на  решение, което да удовлетвори и двете страни.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments