Токът ще поскъпне средно с 1.89% според изчисленията на КЕВР

zx620y348_2040101

Най-голямо ще е повишението на цената за клиентите на „Енерго-про“, а най-малко – за тези на ЧЕЗ

Средното увеличение на цените на електрическата енергия за бита в страната от 1 юли ще бъде с 1.89%, въпреки че ЕРП-та поискаха много повече. Това става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране за утвърждаването на новите цени в сектор „Електроенергетика“. Той ще бъде публично обсъден на 31 май, като след това през юни регулаторът ще вземе окончателното си решение за новите тарифи.

Повишаването на крайната цена, според изчисленията на експертите, ще бъде различно за потребителите в отделните райони на страната. За клиентите на ЧЕЗ например увеличението ще е само с 1.7%, за тези на ЕВН – 1.81%, а за абонатите на „Енерго Про“ с 2.6%.

Предложените за обсъждане проценти са в пъти по-малки в сравнение с поисканите от самите електроразпределителни дружества, което пък потвърждава думите на председателя на КЕВР Иван Иванов от преди месец, че няма значение какво иска бизнеса, а е важно какво ще реши комисията.

Вместо ръст от 51% ЧЕЗ получи понижение

„ЧЕЗ Електро България“ например направи предложение за увеличаване на нощната тарифа с 51% (от 0.05696 лв. за киловатчас до 0.08603 лв. за киловатчас) и на дневната тарифа – с 5%. Като мотив за това бяха посочени цените, на които дружеството купува нощната енергия от НЕК. „Към момента „ЧЕЗ Електро“ продава за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност – цената, по която купува енергията от НЕК е 107.71 лв. за мегаватчас, а тази, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лв. за мегаватчас. Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти“, заявиха през април от ЧЕЗ.

Според КЕВР обаче нощната тарифа на „ЧЕЗ Електро България“ не само не трябва да се увеличава толкова, а дори трябва да се намали с 2% – до 0.05582 лв. за киловатчас. Дневната тарифа пък следва да нарасне минимално – с 0.1%.

Подобно е положението и при поисканото от „ЧЕЗ Разпределение България“ повишаване на цените за достъп до мрежата с 35% и за пренос – с 34%. Изчисленията на експертите на секторния регулатор са показали, че поскъпването не трябва да е повече от съответно 2.8 и 5.5%. Така, с включването и на тези компоненти, цената на тока в Западна България ще се увеличи средно от 1 юли с 1.7 процента.

Още от същото и за останалите

Аналогично КЕВР действа и с останалите ЕРП-та. От „ЕВН „ългария Електроснабдяване“ бяха поискали увеличение на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%, но вероятно ще получат под един процент ръст за дневната и също както при ЧЕЗ – минимално понижение на нощната. При дружеството на ЕВН, което управлява мрежата – Електроразпределение Юг“, пък има най-голямо разминаване между заявени цени и такива изчислени от КЕВР. За пренос на енергия през електроразпределителната мрежа на средно напрежение например компанията бе поискала от над 52% – от 0.00823 лв./КВч до 0.00391 лв. за киловатчас. Предложението на регулаторът обаче е в точно обратна посока – ръст от 7.3 процента. При цената за достъп до електроразпределителната мрежа за битови клиенти дружеството бе заявило скок от 125% до 0.01132 лв./КВч, но КЕВР позволява само вдигане с 2.58% до 0.00516 лв. за киловатчас. С така обявените промени крайната цена на тока за клиентите на ЕВН, с включени тарифи за пренос и достъп, ще се повиши с 1.81 процента.

Заявлението на „Енерго–про Продажби“ беше най-умерено – само 1.69% за дневната тарифа и 2.95% за нощната. Според регулаторът обаче и това е много, като изчисленията сочат възможен ръст от 0.4% за електроенергията през деня и понижение от 2.86% за тази през нощта. Мрежовото им дружество „Електроразпределение Север“ обаче ще получи доста по-близки до поисканите увеличения от около 17% за различните услуги – малко над 13% за пренос по мрежата за средно напрежение, 9% за тази на ниско и 6.75% за достъп. Именно заради това и общото поскъпване на тока, с включени всички компоненти, в Североизточна България, където оперира „Енерго-про“ ще е най-голямо – 2.6 на сто.

Comments

comments