Статусите на страницата на Камбитов-автентични. Отговорът за похарчените 140 хил.лв. обаче липсва

Вчера публикувахме статия, озаглавена „Колко точно струва имиджът на един кмет?“ , в нея писахме за широко коментираната в социалните мрежи работа на ПР-екипите, на бившия и настоящия кметове на Благоевград. Поводът бе публикация във Фейсбук, която поставяше под съмнение  работата на предишните ПР-и, обвинявайки ги в копи-пейст статуси, пуснати от страницата на екскмета Камбитов.  

Освен темата със статусите, ние акцентирахме и върху нещо друго, което е по-важно в случая, а именно ползването на две фирми по време на управлението на Камбитов, една от които външна за дейности, които се предполага, че се вършат именно от ПР-отдела в общината.

 

Малко по-късно, отново чрез Фейсбук дойде отговор от Добряна Христова, която с подкрепата  на  снимков материал  обяснява, че всъщност обвиненията за използване на чужди статии и плагиатство за безпочвени. „…Всъщност, за да бъде установено кой е първоизточникът на посочените поздравителни адреси, съвсем не е толкова сложно. Има час на публикуване и той е достъпен за всеки един потребител на социалните мрежи. И за да не се затормозявате да проверявате, уважаеми колеги, прилагам снимки, които удостоверяват времето в които са качени самите постове. Разбира се, ако у Вас има и най-малкото съмнение, направете своя собствена проверка  Така трябва! Впрочем, обръщам се директно към Вас, защото дамата, разпространила поста във фейсбук, вероятно не е длъжна да задълбава чак толкова, но представителите на медиите би трябвало проверят преди да изнесесат дадена информация в пространството (независимо каква е тя). НАЛИ НЕ БЪРКАМ? Е, хубаво е да се прави!
Вярвам, че прочитът на този пост е обективен. Той не цели да хвърля сянка върху този или онзи, не цели да се отправят обвинения.
Целта е единствено да бъде внесена яснота. Аз, аз се чувствам длъжна да го направя, защото бях в екипа на Община Благоевград, под ръководството на д-р Атанас Камбитов, и смело заявявам, че имаше установени принципи. Принципи, които се спазваха, сред тях бе и този да не се плагиатства. С последното се гордея и благодаря!“ , написа Христова в социалната мрежа. Целият статус със снимките, можете да видите ТУК.

В коментар, под въпросния статус се включи и друг члена на екипа – Велизар Еремиев, който всъщност изясни ситуацията и това как се е получило въпросното объркване. „За да спрат спекулациите и обвиненията относно постовете и „плагиатстването“ на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов ще кажа следното – постовете и снимките за фейсбук страницата на село Тешово са предоставени от мен. Ако някой има право да ме вини и съди за деянието ми е кметът Камбитов, както и екипът, с който съм работил. Всяка буква , всяка дума и всеки ред излезли от PR отдела на страницата на д-р Камбитов и на Община Благоевград са автентични.“, написа Еремиев. Чрез този коментар Велизар пое вината за създалата се ситуация и отговори на част от въпросите, които поставихме в статията вчера по отношение на това, кой всъщност е поддържал страницата на кмета Камбитов. 

От направените изявления на Добряна Христова и Велизар Еремиев категорично се изясни, че те са хората, които са поддържали страницата на Атанас Камбитов.  Или с други думи, те са си вършили задълженията съвестно, имайки предвид и факта, че дори месеци след като екипът им е разформирован те  все още подхождат отговорно, както в случая,  отстоявайки позициите си и поемайки отговорност, когато се появи съмнение за начина им на работа.

Това от друга страна обаче, засилва все повече интересът към другите поставени въпроси в материала ни вчера, а именно защо е било необходимо да се наемат фирми, които да поддържат профилите на кмета и общината, при положение, че това се  е вършило от служителите, получаващи заплати за същото.

Не става ясно, на какво основание са похарчени близо 140 хил. лева, когато общината е разполагала с екип, който видно и от реакциите вчера със сигурност е работил  отговорно и професионално. От друга страна, ако фирмите, на които са платени тези пари е трябвало да „подкрепят и консултират за активности в интернет“ /какъвто е предметът на един от договорите/, то къде са били, когато е трябвало да предотвратят подобни ситуации, като появата на едни и същи статуси в две страници. Логично би било те да подпомагат ПР-екипа, което очевадно не се е случило.

Бихме могли да попитаме и къде са били същите тези „консултанти“, когато от името на страницата на Камбитов, в края на септември 2019 год. се появиха обидни коментари към граждани, а после бе обявено, че страницата е била обект на хакерска атака.  Не трябва ли подобни ситуации да бъдат предотвратявани, когато си платил хиляди левове за поддръжка на страницата си?

Когато една институция разполага с хора, които съвестно вършат задълженията си и се появят подобни разходи за външни консултанти е най-малкото обезпокоително. Когато става дума и за пари, идващи от джоба на данъкоплатците със сигурност се дължат отговори, но не от Пр-ите, те вече отговориха за нещата, които са били техни задължения, останалите  въпроси продължават да висят със страшна сила, но над тези, които са подписвали договори и са плащали хиляди левове нелогични разходи.

Comments

comments