Колко точно струва имиджът на един кмет?

Публикация на гражданка в социалните мрежи от тази сутрин, предизвика нов скандал, който противопоставя Румен Томов и Атанас Камбитов и най-вече  екипите, с които работят. Този път обект на шумната дискусия са ПР-ите на кметовете и разходите, които общината плаща за услуги, по думите на хората със съмнително качество.

„Понеже от два месеца чета постоянно, как кмета Томов или екипа му направили гаф, реших да се поровя и да проверя, дали пък предишния е бил безгрешен, защото за него и екипа му не пишехте така. И понеже много се забавлявах, когато се хванахте за един поздрав, който ПР-а на Томов бил „откраднал“, реших да проверя и поздравите на Камбитов….И какво мислите открих, ами 90 % от поздравите на стената на Атанас Камбитов са изплагиатствани от друга страница във Фейсбук, която се казва „Тешово“/ това е страницата на едно китно селце в Южен Пирин/. Прилагам за доказателство, няколко скрийншота /нали критиците на Томов и екип, така правят/. От всичко това обаче, има нещо по-важно от това, че Камбитовия екип е плагиатствал също и това е въпросът-кой е подържал страницата му, ПР-ът му или някоя външна консултанска фирма, срещу колко пари е правено…..ей такива, простички неща се питам аз.“, написа във Фейсбук Галя Богданска.

Веднага след нейният пост, с въпроси по този повод отношение взеха и колегите от вестник „Топ преса“, които допълниха: „Въпросите на госпожа Богданска, са доста логични и  повдигат въпроса, къде е логиката кметът Томов да плаща около 2500 лева на месец на своите PR -и. Само преди три месеца той публично обяви, война на медиите, отказвайки да работи с тях и ги хвърли на улицата в ръцете на съмнителни олигарси, които си плащат за да им се устояват интересите в местната власт. При такава политика къде е логиката Пролет Трифонова да взема около 2000 лева заплата, а и не само тя. Разходът за отдел PR на община Благоевград, стига 40 000 лева годишно и видимо е напълоно ненужен. Защо се повтарят грешките на Камбитов питаме ние от Топ Преса?“ 

В началото на месец декември, обект на атаки бяха пък ПР-ите на Румен Томов. Тогава наблюдателни граждани бяха забелязали, че поздравът за празника на студентите, пуснат от страницата на Томов е копиран от поздрав на кмета на Севлиево. Последва буря от критики и обиди, които също станаха обект на медийни публикации, както стана днес с предишните ПР-и.

Тези публикации предизвикаха у нас чувство на отговорност,  да споделим  данни, с които ние разполагаме от края на месец януари, получени по ЗДОИ. Тези данни са свързани именно с подобни услуги, ползвани от предишното ръководство, като в случая става дума за външни такива. С прости думи, освен ПР-отделът към община Благоевград, който съществуваше и тогава, общината е плащала не малки суми и на свои и външни фирми, за да „поддържат и популяризират Фейсбук профила на кмета“, както и за „подкрепа и консултации за активности в интернет и социалните мрежи за популяризиране на дейностите на община Благоевград.“

Конкретните факти

На 20 юни 2018 год. община Благоевград сключва договор с общинското дружество „Благоевград Фест“ за срок от 6 месеца, с предмет “  Поддръжка и популяризиране на  Фейсбук профила на кмета на община Благоевград, включващо и популяризиране на „Франкофоли“ чрез Фейсбук профила на кмета“, на стойност 36 хил. лева, или по 6 хил. лв. месечно.

Само 4 месеца по-късно, общината сключва втори договор, този път с фирма „Казуза про“ ЕООД, отново за 6 месеца, но този път за „Подкрепа и консултации за активности в интернет и социални мрежи за популяризиране дейностите на община Благоевград“. Стойността отново е 36 хил.лв.

На 31 януари 2019 година е сключен трети договор, чийто предмет е  “ Излъчване на събития по заявка на Възложителя към посочена Фейсбук група“, стойността е 35 760 лв., а изпълнителят е познатата фирма „Кауза Про“ ЕООД.

Пет месеца след това, на 9 май 2019 година общината възлага на „Благоевград фест“ ЕООД „Организиране на ПР и Фейсбук рекламни кампании, изготвяне на рекламни материали, публикации и фотозаснемане на организираните от община Благоевград през 2019 г. инициативи“. Стойността на договора е 28 800 лв.

Простата математика показва, че в рамките на една година общината е платила общо 136 560 лв. за поддръжка на фейсбук профилите на кмета и общината, за популяризиране и живи излъчвания, или най-общо за присъствието на кмета и общината във Фейсбук.

Въпросите

Кредитираме пълно доверие на колегите от „Топ преса“, които пишат, че разходите за ПР-отдела на общината са 40 000 лв. годишно. Изхождайки от факта, че такъв отдел имаше и при предишното управление означава, че те също са плащали веднъж заплатите на ПР-ите си и още веднъж близо 140 хил. лв. на фирми, за да вършат онова, което е по-подразбиране е задължение на ПР-ите.

Защо е било необходимо да се наемат фирми, които да поддържат профилите на кмета и общината, при положение, че това може да се върши от служители, получаващи заплати за същото?

След това, идва друг важен въпрос, който произтича от публикуваните днес данни за копи-пейст поздрави. ПР-ите на Камбитов ли са плагиатствали, или фирмите, които са получили 136 560 лв., за да градят имиджа на кмета в социалните мрежи?! Ако се окаже, че е второто, би било интересно защо тези фирми не са контролирани и санкционирани за подобни гафове, които са допуснали.

По всичко изглежда, че една сериозна сума е харчена по нецелесъобразен начин, оставяйки след себе си доста негативи.

За грешките и цената им

Борбата в медиите и социалните мрежи на предишното и настоящото ръководства са ежедневие, което вече уморява и отвращава хората. Грешки могат да бъдат показани и на предишните, и на сегашните,  в това не бих казала, че има нещо необичайно или страшно, защото хората, които работят грешат.

И предишните ПР-и и сегашните такива, определено могат да бъдат критикувани в определени случаи, защото както всички виждаме, поводи не липсват. Неприятното е тендециозността, с която това се прави в медиите, правейки се, че не виждаме слабостите едните, но пък не пропускайки тези на другите. Това обаче е тема на друг разговор, на който може да се посвети много по-дълъг анализ, за причините довели до това.

В извод, бих искала да кажа, че не осъждам ничии грешки, защото се придържам към принципа „който е безгрешен, нека първи хвърли камък“. Нека само не забравяме, че понякога за чуждите грешки плащаме всички и имаме право, да поискаме сметката, за да видим какво точно включва тя.

 

Comments

comments