Високорискови инвестиции за опитни инвеститори

Когато става въпрос за инвестиране, всеки има своя собствена толерантност към риска. Тази толерантност може да варира в зависимост от финансовото ви състояние, финансовите ви цели, възрастта ви и много други фактори.

Повечето хора се чувстват комфортно да инвестират в някои акции, разбирайки, че потенциалът за положителна възвръщаемост обикновено си струва риска с течение на времето. Други избягват изцяло фондовия пазар и вместо това държат парите си в сигурни убежища като облигации или основни спестовни сметки.

Някои инвестиции предлагат потенциал за по-висока от средната относителна възвръщаемост, но също така идват с голяма доза риск. Тези високорискови инвестиции не са за всеки, но биха могли да помогнат на човек по пътя към богатството, ако има стомах за това. Нека разгледаме потенциалните ползи и недостатъци на някои по-рискови инвестиции.

Инвестиции с ливъридж

Инвеститор, който иска да направи повече пари, може да използва заети средства, за да увеличи потенциалната възвръщаемост на всяка инвестиция. Когато търговците и инвеститорите използват заети средства, това се нарича „марж“ или „ливъридж„. Възможно е да видите два или дори три пъти типична възвръщаемост, като използвате ливъридж, но има равен риск от обратната страна. Запомнете: ливъриджът може да увеличи както печалбите, така и загубите ви.

Има много продукти с ливъридж, включително борсово търгувани фондове с двоен или дори троен ливъридж. Например, можете да инвестирате в S&P 500 ETF с троен ливъридж, който ще предложи три пъти по-висока възвръщаемост на индекса. Разбира се, това означава, че губите три пъти повече пари, ако пазарът падне. Освен това, възвръщаемостта на тези ETF с ливъридж се основава на дневната възвръщаемост на индекса, така че можете да загубите доста пари за един ден.

Настроики

Когато купувате договор за опции, вие по същество купувате правото да закупите или продадете актив на определена цена преди определена дата. Например, можете да продадете опция, която по същество е обещание да продадете 100 акции на Apple за $150 за акция следващия петък. Ако следващия петък настъпи и Apple търгува за $130, човекът, на когото сте продали опцията, няма да иска да ви изпълни обещанието да продаде акции на цена от $150, а вие ще запазите парите, които сте спечелили от продажбата на опцията.

Разбира се, опциите не винаги работят перфектно и някои видове опции могат да доведат до големи или дори неограничени загуби, особено за хората, които продават опции.

Опциите са особено високорискови, когато са „голи“. Голите опции не са обхванати от дълга позиция в базовата акция. Това означава, че ако грешите относно посоката на акциите, ще трябва да платите разликата между цената на акциите в деня на изтичане на опцията и цената на изпълнение.

Например, някой, който залага срещу акция с гола опция, може да загуби много пари, ако акциите се покачат. Да кажем, че вярвате, че акциите на Apple няма да се покачат над $150 на акция. Сключвате договор с „цена на изпълнение“ от $150, която изтича през декември 2021 г. Ако декември настъпи и Apple се търгува на $210, инвеститорът губи разликата: $60 за акция или $600 за договор за опции. Потенциалната загуба за този вид търговия е теоретично неограничена, тъй като няма ограничение за това колко висока може да достигне цената на акциите.

За друг пример, бинарните опции имат изключително кратки срокове на действие дори до само 60 секунди. Наличието на изключително кратка експирация говори, че сте толкова експертен търговец, че от момента, в който стартирате търговия с опции, цените могат само директно и почти незабавно да се движат, както го предвидите… Нещо, което дори опитните професионалисти не могат да гарантират. Ако искате да спечелите повече пари за кратко време, можете да инвестирате в бинарни опции, като поемате рискове. Но се препоръчва да имате предишен опит в търговията с реални опции. Можете да посетите тук за повече информация: https://www.binaryoptions.com/bg/

Може да отнеме време, за да разберете тънкостите на опциите, така че само опитни търговци трябва да обмислят използването им. Дори тези с опит могат да загубят големи суми пари чрез опции.

 

Облигации с висока доходност

Обичайно е по-възрастните инвеститори и пенсионери да инвестират в пазара с фиксиран доход чрез корпоративни облигации, общински облигации и американски облигации. По-специално, държавните ценни книжа рядко изпадат в неизпълнение, което ги прави популярен начин за консервативните инвеститори да получават постоянен, предвидим поток от приходи.

Докато държавните ценни книжа са сред най-сигурните налични инвестиции, други видове облигации предлагат по-високо съотношение риск/възнаграждение. Колкото по-рисков е дългът, толкова по-висока е възвръщаемостта – това се нарича рискова премия.

Повечето облигации се предлагат с рейтинги, базирани на кредитоспособността на кредитополучателя, с рейтинги AAA за най-надеждните облигации и рейтинги толкова ниски като CCC или дори D за най-слабите облигации. Облигациите с ниски рейтинги често се наричат ​​„неинвестиционен клас“, „спекулативни“ или „нежелани“ облигации.

Възможно е да се направи добра възвръщаемост от облигации с нисък рейтинг, тъй като ниският рейтинг не е гаранция, че кредитополучателят ще изпълни задълженията си. Въпреки това, рядко е добра идея да вложите голям процент от парите си в тези видове облигации, тъй като те понякога не са в неизпълнение.

 

Валути

Стойностите на валутите могат да се променят бързо и драматично. Способността ви да предвиждате и действате върху тези движения ще определи успеха ви в печеленето на пари на валутния пазар или форекс. Дивите колебания на валутите, особено извън САЩ, предлагат потенциал за висока възвръщаемост, ако прогнозирате промените правилно.

Търговията на форекс не е за хора със слаби сърца, тъй като грешен залог на валута може да доведе до загуба на всичко, което сте инвестирали. За да направят нещата по-рискови, валутите често се търгуват с ливъридж, така че загубите ви могат да бъдат умножени.

Comments

comments