Оставка на шефа на полицията в Благоевград. Докато се изяснява кой с кого спа, някой май се престара

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи поиска и прие оставката на директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Росен Танушев.
Поводът да си отиде областният шеф на полицията е „превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани.“ Разпоредена е проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия. А всъщност до този повод доведоха действията на Методи Бачев – шефът на „Агромах“, който отправи обидни изказвания по адрес на премиера Бойко Борисов. Така докато някой се опитваше да разбере кой с кого спал, някой май повечко се престарал.
Вчера и днес полицаи разпитваха десетки присъствали на празника в Черниче, от където тръгна и скандалния случай. Разпитан бе и главният редактор на нашата медия, който също присъства на празника.
Веднага след разпита, ние публикувахме материала: „Разследват строителния бос Методи Бачев за обида към премиера“ , защото останахме изненадани от събитията около иначе скандалния случай. Логиката някак липсваше и се объркахме , първо полицията арестувала Методи Бачев, този дето публично каза нещо за сексуалните преживявания на един кмет и един премиер, после полиция и прокуратура пък разпоредили и задействали проверка за обида на премиера. Както вече казахме веднъж, от доста време обидата и клеветата на длъжностни лица е престъпление от частен характер т.е. преследва се по тъжба на пострадалия( в случая премиера) до съответния районен съд. До момента не е известно обаче, премиера да е подал такава срещу Методи Бачев. Именно това провокира в нас желание да помолим прокуратурата да отговори на въпроса защо се самосезира в случай, ако се касае за обида?
Ако се касае за обвинения в хулиганство, нещата стоят малко по-различно , защото дребно хулиганство по смисъла на закона е непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс.
От това пък изниква въпроса- защо на Росен Танушев бе поискана оставка, ако е искал да накаже един хулиган? Нали все пак именно в това се състои смисъла на полицейската работа?!

Comments

comments