Кметът Румен Томов: За мен няма значение кой е председател на ОбС – Благоевград, стига да работим добре

 

Провокиран от вчерашната пресконференция на председателя на ОбС-Благоевград, кметът  Румен Томов е дал изявление пред  вестник „Струма“, с което отговаря на твърденията на Андон Тодоров, за които писахме вчера.

От казаното от Томов става ясно, че не е съгласен с нито едно от обвиненията на Тодоров, но въпреки публичните престрелки, кметът изразява готовност за диалог с председателя, в името на гражданите на Благоевград:

Публикуваме без редакторска намеса изявлението, дадено пред в. „Струма“:

„Думите, които председателят на ОбС – Благоевград Андон Тодоров изрече по мой адрес, е трудно да бъдат коментирани. Първо, защото на хората им омръзна от скандали и политиканстване, особено в последните, трудни за всички месеци.

По отношение на твърденията на Тодоров, че аз съм правил „активно мероприятие“ за свалянето му от поста, ще кажа само, че е безпочвено. Дали съм се срещал със съветници? Естествено, че се срещам с тях, защото ние трябва да работим заедно. Означава ли това, че правя „тайни завери“ срещу него? Категорично не! Нещо повече, той също се среща със съветниците ежедневно в кабинета си, в кафенета и където реши, това трябва ли да означава, че прави фронт срещу мен? Хубаво е, когато се появи подобен казус, като искането за смяната на председателя, всеки да погледне към себе си и да се опита да разбере причините за това, защото те може да са в самия него. Смяната на председател на Общински съвет, както и изборът му, е в ръцете на общинските съветници, не на кмета, така че нека не подценяваме тези хора, които са част от този колективен орган и имат собствено мнение. Силно се надявам мнозинството, за което Тодоров спомена, че го подкрепя, да е обединено от общи идеи за развитие на града, а не на някакъв различен принцип, който не е в полза на хората.

Заявявам най-отговорно, че за мен няма значение кой е председател на ОбС – Благоевград, стига да работим добре, да спазваме добрия тон и да градим нещо добро. По отношение на работата ми съвестта ми е чиста и знам, че с екипа ми полагаме много усилия, за да се справим с проблемите, с които се сблъскахме от началото на мандата. Свикнахме да омаловажат труда ни, да ни критикуват постоянно, което обаче няма да ни спре, защото ние служим на гражданите и нямаме право да се огъваме под натиска.

По отношение на джаз фестивала също се изля сериозна доза негативизъм. Допреди няколко месеца всички ни виняха, че няма културни събития, сега, когато реализирахме такова, отново недоволството взема връх. Искам дебело да подчертая, че фестивалът бе организиран и проведен изключително професионално и отговорно от екипа на общината, както и от фирмата, на която бе възложена организацията. Ако питате хората, които имат заведения, те ще потвърдят ползите от този фестивал и как се отрази на бизнеса им. Именно затова го направихме и в центъра на града.

Няколко пъти Андон Тодоров подчерта, че не знае кой е кметът, затова ще го посъветвам да се консултира с юристи, за да му изяснят, ако има някакви съмнения. Мога да му кажа още, че кмет е човекът, на когото той самият даде подкрепа преди няколко месеца.

Аз не съм човек, който си прави илюзии, нито живея в измислен свят, за да не си давам сметка за онова, което се случва около мен. Знам, че казусът с поста, който заемам, събуди някои стремежи, предизвика активиране на определени хора, които видяха възможност да ме уязвят. Искам да е ясно едно, ако с крайния си акт съдът ме отстрани от длъжност, аз ще го приема и ще продължа с висока вдигната глава към нови избори, защото никого не съм излъгал, подвел и измамил. Напрежението, което се създава, не ми харесва и не желая да ми бъдат вменявани обвинения, че аз го създавам, затова призовавам председателя на ОбС – Благоевград Андон Тодоров да се успокои и да седнем, да обсъдим всички притеснения, които има, и да продължим напред, за да работим за Благоевград и за решаването на проблемите. Няма да отблъсна нито една негова идея, ако тя е в интерес на града и хората. В някои от предложенията има резон и за тях имат моята подкрепа, има и такива, които са неприложими, и това налага да ги обсъждаме. По същия начин искам да подходим и по отношение на другите предизвикателства, които стоят на дневен ред и налагат бързи и адекватни решения.

Като пример ще дам едно предложение, което ще внеса за следващата сесия на ОбС – Благоевград, и то касае одобряване за възлагане на проектирането на бизнес зона с площ 200 дка в землището на Благоевград, до пътен възел на АМ “Струма”.в.Струма

Comments

comments