Великобритания засега остава без свой еврокомисар

154a58e18026dd8adbc239a2e6441335

Британското правителство е писало до следващия председател на ЕС Урсула фон дер Лайен, за да я информира, че няма да номинира еврокомисар за екипа ѝ преди изборите на Острова на 12 декември, съобщи БНР.

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия Ерик Мамер потвърди, че е получил писмо от британския премиер Борис Джонсън, в което той я уведомява за това.

„Потвърдихме пред ЕС, че предизборните правила посочват, че Великобритания обикновено не прави номинации за международни назначение в този период“, заяви днес представител на британските власти.

Отделно източници от ЕС заявиха пред АФП, че правните рамки допускат следващата ЕК да започне работа без британски комисар.

Комисията на Фон дер Лайен се надява да започне работа от 1 декември, след като не успя да направи това на 1 ноември заради отхвърлените от Европарламента кандидат-комисари от Франция, Унгария и Румъния.

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия Дана Спинанц призна впоследствие, че отказът на Великобритания да посочи свой кандидат за еврокомисар преди изборите изправя Комисията пред сложна и безпрецедентна ситуация:

„Това е много особена и сложна ситуация, бих казала дори извънредна – не сме изпадали в такова положение никога досега. Затова в момента се обсъждат всички възможни варианти, за да видим как, като се базираме на позицията на Обединеното кралство, да успеем да формираме следващата Комисия така, че тя да поеме функциите си от 1-ви декември, което остава наша цел“.

Спинанц добави, че в изпратеното от Лондон писмо се признават правните ангажименти на Обединеното кралство към ЕС, а също така се изразява желание за сътрудничество целта за встъпване в длъжност от 1-ви декември да бъде постигната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Comments

comments