/СНИМКА/ Грозна картина: Рила планина потъна в боклук, неизвестни оставиха чували с отпадъци под хижа „Рилски езера“

 

снимка: фейсбук група "Планинари"
снимка: фейсбук група „Планинари“

В незаконно сметище се е превърнала част от пътеката под хижа „Рилски езера“ в Рила планина, за това сигнализира гражданка във фейсбук групата „Планинари“. На публикуваната снимка се виждат чували с отпадъци, прилежно „окомплектовани“ вероятно от недобросъвестните граждани, които са ги изхвърлили. Дори и боклукът някога да е бил събран в чувалите обаче, те са започнали да се разпадат и така пътеката се превръща в изключително грозна картина, олицетворяваща липсата на култура у хората, които са я оставили след себе си.

Дали отпадъците са „резултатът“ от импровизиран къмпинг в местността, или се изхвърлят на мястото периодично, можем само да гадаем. Факт е обаче, че оставянето им насред планината обединява планинарите във възмущението им. Според някои от тях, изразили мнение под снимката в социалните мрежи, боклукът е изхвърлен от стопанисващите хижа „Рилски езера“. Други смятат, че отпадъците не са резултат от дейността на хижата, а от хора, „спретнали си купон на мястото“. Някои потребители споделят, че на същото място са видели „бивак на коняри“. Всички обаче са на мнение, че е важно да бъде сезиран органът, отговарящ за поддържането на планината – в случая това е Дирекция Национален парк „Рила“.

Ние в Благоевград Нюз споделяме мнението, че трябва да бъде подаден сигнал до дирекцията на Парка, за да се почисти боклукът и да се вземат по-строги мерки, в бъдеще да не се стига до подобни гледки в планината. Убедени сме, че будната гражданска съвест, обединена с правилните действия от страна на медиите като стожер за опазване на обществения ред, дават резултат и работят в полза на обществото, затова подадохме сигнал до НП „Рила“, в който приложихме и снимки. Очакваме отговора им и се надяваме да вземат бързи и адекватни мерки по въпроса.

Това не е първият случай, в който екипът ни помага за преустановяване на недобросъвестни практики в Рила планина. Припомняме, че през лятото на 2018 г., отново след публикувана снимка в социалните мрежи, ви показахме как на хижа „Мусала“ се изгарят битови отпадъци заедно с гуми и пластмаса. След нашия сигнал, дирекция „Национален парк Рила“ реагира със спешна проверка. Тогава проверяващите отправиха последно предупреждение на проверявания, а при последващо нарушение за него следва административна санкция – глоба.

 

Comments

comments