Злоупотреба с лични данни в политически кампании: Нови правила за финансови санкции

Parlament

За да защитят европейската демокрация, членовете на ЕП въвеждат финансови санкции за политически организации на паневропейско ниво, които умишлено злоупотребяват с лични данни в кампаниите за европейски избори.

Във вторник Европейският парламент прие нови правила относно политическите кампании, използващи лични данни, с 586 гласа „за“, 55 „против“ и 24 „въздържали се“.

Неотдавнашни случаи като скандала с Фейсбук / Кеймбридж Аналитика подчертаха как злоупотребата с лична информация може да подкопае демократичния процес – което в случая сКеймбридж Аналитика включва придобиването на милиони профили в социални медии от частна компания, в разрез с условията за ползване на платформата, и тяхното последващо използване в базирани в САЩ политически кампании. В резултат на това се въвеждат финансови санкции за онези европейски политически партии и фондации, които съзнателно действат извън правилата за защита на данните в своите кампании за европейски избори.

В рамките на три месеца от изпълнително решение на надзорния орган на държава членка,комисия от независими експерти в областта ще трябва да определи дали дадена организация е действала умишлено. Службата за европейски политически партии и фондации ще има право да налага санкции, които биха могли да възлизат на процент от техния текущ годишен бюджет от ЕС, както и тяхното изключване от финансирането за следващата година.

Цитати

“Новите разпоредби целят защитата на изборния процес от онлайн кампании за дезинформация, базирани на злоупотреба с личните данни на избирателите. Щастлив съм, че успяхме да пристъпим към този законодателен акт по такъв навременен начин,” заяви Данута Хюбнер председател на комисията на ЕП по конституционни въпроси AFCO (ЕНП, Полша).

Съдокладчикът Мерчедес Бресо (С&Д, Италия) каза: „Гарантирането, че процесът на европейските избори няма да бъде нарушаван от партии, които злоупотребяват с личните данни на европейските гласоподаватели, е абсолютен приоритет за нас. Ние предприемаме важна стъпка напред за защита на демократичното участие без несправедливи манипулационни онлайн практики.”

Съдокладчикът Райнер Виланд (ЕНП, Германия) заяви: „Ние приемаме много сериозно защитата на данните и демокрацията в Европа, а скоростта и ефективността на реакцията ни към последните разкрития доказват точно това. Това е наистина важна стъпка за възстановяване на доверието на гражданите в ЕС и демократичното участие като цяло.“

Следващи стъпки

След като новите разпоредби бъдат одобрени от Парламента, се очаква Съветът на ЕС да ги приеме през април, преди европейските избори. Новите правила ще бъдат обвързващи и пряко приложими във всички държави-членки в деня на публикуването на регламента в Официалния вестник на ЕС.

Допълнителна информация

Въпреки че държавите членки са отговорни за правилата за провеждане на европейските избори, Парламентът има законодателни правомощия по въпроси, свързани със защитата на данните, киберсигурността и онлайн прозрачността, както и с гарантирането на провеждането на свободни и справедливи европейски избори и регулирани мрежи за сътрудничество за избори.

Европейската комисия представи предложение за регламент като част от пакет, насочен към гарантирането на провеждането на свободни и честни европейски избори, както беше обявено в речта за Състоянието на Европейския съюз през 2018 г. Докладът беше приет единодушно от комисията на ЕП по конституционни въпроси AFCO през декември 2018 г.

Новите разпоредби ще изменят регламента за статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации от 2014 г. Политическа партия на европейско равнище е организация, която преследва политически цели, има за членове национални партии и физически лица и е представена в няколко държави-членки.

Comments

comments