/СНИМКИ/ „Златен грозд“ 2019 отново събра в Мелник ценителите на вино от цяла България

IMG_9248

За осма поредна година Мелник  посрещна винопроизводители от цяла България под своите пясъчни пирамиди.

Организатори на събитието бяха община Сандански, Сдружение „За Мелник“ и винопроизводителите от Мелнишкия регион. На двудневния фестивал „Златен грозд“ жители и гости на китното градче се насладиха на богата фолклорна програма, дегустирайки прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион.

Вчерашният фестивален ден започна с водосвет за здраве и плодородие в 11:30, а по-късно през деня бе награждаването на участниците в конкурса за най-добро домашно вино в две категории- „Мелнишка лоза“ и „Букет“.

Днес в 15:30 часа се проведе награждаването на победителите в конкурса „Вино  на публиката“. В празничната програма взеха участие самодейни състави от община Сандански и страната.

По случай Празника на винарите и лозарите, през седмицата след фестивала на мелнишкото вино „Златен грозд“, от 14 февруари, когато обичайно се чества Св. Трифон, до 17 февруари 2019 г., винарните от региона отварят вратите си за посетители. В тазгодишното издание на „Дни на отворените врати 2019“ ще се включат общо 10 винарни от региона на Мелник, Сандански и Петрич. Целта на събитието е да бъдат привлечени повече български и чуждестранни туристи в този емблематичен за българското вино край, за да могат да го опознаят и обикнат в цялата му прелест – чрез виното, храната, фолклора, традициите и природата.

IMG_9249

 

IMG_9250

 

IMG_9251

IMG_9252

Comments

comments