Земетресение с магнитуд 6,4 в Албания, усетихме го и у нас

12345

Земетресение с магнитуд 6,4 разтърси Албания тази сутрин. Епицентърът е бил в морето, близо до пристанищния град Дуръс, на дълбочина 10 км и дълбочина 20 км. Регистрирано е към 4 часа сутринта местно време. по първоначална информация жертвите са четири, ранените – най-малко 150, има рухнали гради и под руините са затрупани граждани, съобщи БГНЕС.

След мощното земетресение бяха регистрирани няколко вторични труса, един от които – с магнитуд над 5 по Рихтер.

Земетресението е усетено в Италия, Северна Македония, Черна гора, макар и слабо – в Западна България, потвърдиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е усетен по високите етажи на жилищни блокове в София, Благоевград, Кюстендил, Перник и Пловдив от хора, които вече са били будни. Няма данни за пострадали хора и материални щети у нас.

Няма данни и за пострадали българи и в Албания. Не са постъпили сигнали и за загубена връзка с наши сънародници в Албания, съобщават от Министерството на външните работи. В посолството ни в Тирана е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Comments

comments