Земеделското министерство подготвя два законопроекта за храните

img_1147.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

„Министерство на земеделието, храните и горите разработва Проект на Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата, както и два законопроекта – Закон за храните и Закона за управление на агрохранителната верига. Целта на промените е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на Годишна национална конференция, посветена на „Достъпа до добра храна“ в София.

Форумът се провежда под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите. Той е част от кампания, която популяризира интереса от страна на обществото за предимствата и качествата на българските храни, които се консумират.

По думите на зам.-министър Иванов въпросът за храната и особено темата за здравословното хранене на децата, е изведена като приоритет и предизвикателство с ключова роля за здравето и развитието на младите хора. Според него възпитаването на здравословно хранене и повишаване качеството на храните следва да бъдат в един непрекъснат процес.

„Министерството на земеделието, храните и горите прилага успешно вече 9 години схемите на ЕС „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те целят подобряване на хранителните навици на децата и се прилага на територията на цялата страна. В тях са включени над 3 400 учебни заведения и повече от 470 000 деца. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, каза още доц. Иванов. Бюджетът по схема „Училищно мляко“ за учебната година 2018/2019 е над 15,813 млн. лв., от които са изплатени близо 11 млн. лв, бюджетът по схема „Училищен плод“ за учебната година 2018/2019 е над 13,651 млн. лв., от които са изплатени близо 8,3 млн. лв, допълни още той.

 

Comments

comments