Земеделският министър Румен Порожанов: 120 млн. литра е годишната консумация на вино в България, над 60 млн. литра е износът

porojanov-lozia-624997-810x0

Между 110 до 120 млн. литра е годишната консумация на вино в България. В тази статистика се включва и домашно произведеното, съобщи в Свиленград министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. В местността „Бялата пръст“ край Свиленград заедно с директора на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев, министърът участва в традиционния ритуал по зарязване на лозята по случай Трифон Зарезан.

Румен Порожанов съобщи още, че имаме над 600 000 дка лозя, като през миналата година са нараснали с 14 000, не без помощта на програмите за преструктуриране. Нейният нов 5-годишен период започна, тя е с бюджет от 133 млн. евро или близо 27 млн. евро всяка година.

Новото в тези програми е, че освен преструктуриране на лозовите масиви, по идея на бранша са заложени и мерки като застраховки и инвестиции. Те са до 600 000 евро, което дава възможност да се направят подобрения в избите, уточни министър Порожанов. Според него, виненият отрасъл стои стабилно на пазара, за което говори и чуждестранния интерес. От общо 266 винарски изби, 72 са на чужди инвеститори.

Над 60 млн. литра е износът на вино от България. Пазарите са основно Китай, Русия, САЩ и Румъния.

Източник: БНТ

Снимка: БГНЕС

Comments

comments