Зеленски: Преговорите с Русия са единствената възможност

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че преговорите с Русия са единствената опция за неговата страна, въпреки че възможността за провеждането им сега е „предизвикателство“. В изявление по украинска телевизия Зеленски каза, че възможно той и руският президент Владимир Путин да не проведат личен разговор, предаде Ройтерс.

По думите на Зеленски убийствата в Буча показват, че фразата „за нужда от денацификация“ се отнася повече за Русия, отколкото за Украйна.

В коментар за Донбас украинският президент каза, че Киев и Москва няма да успеят да се разберат по всички точни наведнъж, но трябва да работят по този въпрос.

Зеленски каза още, че усилията за изтласкван е на руските войници от Мариупол срещат трудности. Той определи ситуацията в пристанищния град като „много трудна“.

Турция е предложила план, за да помогне за евакуация на ранени, както и на извозване на мъртви от Мариупол, но е подчертала, че инициативата зависи от волята на руския президент Владимир Путин.

Зеленски коментира и Виктор Орбан, подчертавайки, че унгарският премиер ще трябва да избира между Москва и останалия свят.

Вчера, след внушителната си изборна победа в неделя, Орбан нарече свои „опоненти“ „брюкселските бюрократи и украинския президент“.

По-късно днес Володимир Зеленски ще говори пред Съвета за сигурност на ООН на заседание посветено на Украйна, на което се очаква да бъдат обсъдени главно събитията в украинския град Буча. Руските сили се опитват да скрият следите от своите военни престъпления, каза по-рано украинският президент.

Comments

comments