Зелени сертификати в администрацията ще има най-рано през март

Правителството няма да прибързва с решението да въведе зелен сертификат в администрацията. Подобни мерки ще влязат в сила най-рано през март. Дотогава кабинетът ще пише план как да постигне администрация без ковид.

Това обяви след първото редовно заседание на кабинета началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

Отсрочката, която се дава, беше очаквана на фона на ниското ниво на ваксинация и риска от съпротива и разделение в отделни групи на обществото. „Ще бъде изготвена поетапна програма въз основа на предварителен анализ как да се даде личен пример от държавата, че можем да работим без да продължим да разпространяваме заразата“, обясни Бориславова. На служителите, които не желаят да се ваксинират и нямат сертификат за преболедували или антитела ще се даде възможност за провеждане на бързи тестове. Тепърва ще се търси формула за финансирането на тези тестове.

С отсрочка, но по-кратка – от 40 дни, се въвежда зелен сертификат само за администрацията на Министерския съвет. Премиерът Кирил Петков ще изпълни ангажимента си да подпише тази заповед още днес, но отново се счита, че прилагането й не може да започне веднага. Изискването за зелен сертификат няма да важи за граждани и журналисти, които влизат в МС, а само за администрацията. На територията на МС ще бъде организиран ваксинационен пункт, ще се гарантира технологичната възможност за работа от дома на хора, които не желаят да се ваксинират, ще се осигурят и тестове, обясни Лена Бориславова.

Към момента не е ясно дали правителството има планове да разширява прилагането на зеления сертификат в целия публичен сектор, който включва и системи извън държавната администрация като учителите например.

КАМПАНИЯ

На днешното заседание е бил разгледан и доклад за управлението на епидемията. Беше взето решение за стартиране на кампания, таргетирана и към хората със специфични заборявания, които трябва да разполагат с подробна и много конкретна инфомация за ваксините, обясни Бориславова.

 

 

 

 

 

 

Източник: СЕГА

Comments

comments