„За Земята“ внася втора жалба срещу екоагенцията заради отказ на данни за въздуха

adminsad

Екологичното сдружение „За Земята“ внася втора жалба срещу Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Причината е отказ за предоставяне на почасови данни за концентрацията на фини прахови частици от официалните измервателни станции, става известно от писмо до медиите.

Според „За Земята“ това поведение се е превърнало в системна практика на агенцията, с която се „нарушават и националното законодателство, и конвенцията от Орхус, която урежда достъпа до информация, правосъдие и участие на гражданите във взимането на решения за околната среда“. Те напомнят, че международният акт е ратифициран от България, но през последните години страната е заплашена от спиране на правата по конвенцията.

Последният път, в който „За Земята“ официално искат данните, е миналата година. След като ИАОС им предоставя само частичен достъп до информацията, без средночасовите стойности, се стига до обжалване пред Административния съд, който се произнася в полза на сдружението.

„Но въпреки това в средата на февруари 2019 г. ИАОС повторно отказва да даде данните с повече от абсурдни мотиви – според агенцията предоставянето на подобна информация би довело до „нереална и неточна картина“, защото законовите норми били за среднодневни концентрации, а не до средночасови. Това можело да доведе до „заблуда и манипулиране на обществеността“, т.е. повече информация за гражданите е рисково“, гласи позицията.

Друг аргумент, с който се защитава отказът, е, че има невъзможност за правилно интерпретиране на данни за замърсяването и представянето на невалидирани данни би се отразило неблагоприятно на компонентите на околната среда

„Недопустимо е да се крият данни, събирани от държавни органи и платени с нашите данъци. Особено пък данни за околната среда, които следва да са публични и по международните договори, по които България е страна“, акцентират представители на сдружението. Според тях ситуацията с качеството на въздуха е изключително сериозна и всеки анализ би бил полезен, но „явно ИАОС следва политиката на министър Нено Димов, че екологичните организации следва да се държат настрана. Подобни данни не просто трябва да бъдат давани при поискване, а следва да са достъпни на сайта на отговорната институция за всеки, било то гражданин, институция или НПО“, коментира Ивайло Попов от „За Земята“.

За пръв път сдружението поисква данни през 2017 г. След като през февруари ИАОС за пръв път отказва достъп, през август отговорността е прехвърлена към общините. „С наблюдаване на почасовите данни може да се прецени степента на замърсяване. Среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите“, заявяват от „За Земята“.

Източник: dnevnik.bg

Comments

comments