Застрахователи очакват дупка до 1.3 млрд. лв., ако „Гражданска отговорност“ не поскъпне

Fiat-Bravo-katastrofa

Между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв. ще е „дупката“ между приходите и разходите на застрахователите, ако цената на застраховката „Гражданска отговорност“ остане непроменена, докато съдът разшири кръга на подлежащите на обезщетение най-близки роднини на жертвите на катастрофи. Това прогнозира пред Нова телевизия главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

 

Преди два месеца Върховният касационен съд с тълкувателно решение разшири кръга от лицата, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. „Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпруг, съпруга, деца, родители. Новото решение разшири кръга до – братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналото лице“, поясни Колчакова. Тя припомни, че проблемът е описан в анализ на Комисията за финансов надзор, публикуван през юли, съобщава Дневник.

 

По думите й възможните решения са две – цената на „Гражданска отговорност“ да се вдигне или да се въведат лимити на присъжданите обезщетения.

 

Румънски граждани злоупотребяват

 

В Румъния се движат много коли с българска регистрация, собственост на румънски граждани. Те запазват българските табели заради по-евтината застраховка тук, както и заради по-ниските екотакси. Така при нарушения в страната си или другаде в Европа претенциите са към българския застраховател, разказа Колчакова. „Изключително много са щетите по „Гражданска отговорност“ от случаи в Италия, извършени от румънци с коли с български регистрационни табели“, каза Колчакова. По думите ѝ тези щети се покриват както от българския Гаранционен фонд, така и от българските застрахователи.

Comments

comments