Защо членовете на ОИК-Благоевград отхвърлиха две жалби с еднакъв предмет и гласуваха различно ?

Снимката е от май месец 2019 г.
Снимката е от май месец 2019 г.

Как гласуваха членовете на ОИК-Благоевград по жалби, свързани с агитация в социалната мрежа в изборния ден ?

В деня на местните избори ( 27 октомври 2019 г. ) е постъпила жалба от Ясен Попвасилев в качеството му на председател на инициативен комитет за издигане кандидатурата на Румен Томов за независим кандидат за кмет на община Благоевград.

Жалбоподателят твърди, че в 13:35 часа на 27 октомври 2019 г. при проверка на личната страница на кандидата за кмет Атанас Камбитов, в отговор на журналисти от местни медии на въпроса „За какво е гласувал г-н Камбитов?“, същият е изредил части от предизборната си програма, което представлявало агитация по време на изборния ден. Приложено е видео, свалено от facebook страницата на Атанас Камбитов.

Общинска избирателна комисия – Благоевград, след като се запозна с наведените в жалбата доводи и доказателствата, приложени към преписката, намира, че жалбата е допустима, тъй като е подадена от лице с правен интерес, но разгледана по същество, същата е неоснователна, тъй като не е налице „предизборна агитация“, по см. на § 1., т.17 и т.15 от ДР на ИК.

Решението беше взето със 7 /седем/ гласа „За“ и 1 /един/ глас „Против“.

Без име2

Интересен е фактът, че в решението на ОИК-Благоевград, с което отхвърля жалбата като неоснователна, не става ясно кои членове на комисията са гласували „ЗА“ и кой е гласувал „Против“.

На балотажа за избор на кмет на община Благоевград в деня на размисъл ( 2 октомври 2019 г. ) е постъпила жалба до ОИК-Благоевград от ПП „ГЕРБ“ – чрез Даниела Савеклиева – пълномощник.

Към жалбата са приложени скрийшот на личния профил на Злата Ризова, от който е видно , че на същия е поместена публикация, в която се споменава номер в бюлетината, както и се отправя призив за подкрепа на определен кандидат, а също и неподкрепа на другия кандидат за кмет на община.

При така установената фактическа обстановка, ОИК – Благоевград приема за установено, че на посочените от жалбоподателя скрийншотове на личната страница на лицето Злата Ризова се съдържа призив за подкрепа и неподкрепа на кандидат за кмет на община, както и номер в бюлетината.

При проведеното гласуване „ЗА“ гласуваха членовете на ОИК – Благоевград: Мартин Бусаров, Мустафа Сирачки, Биляна Петачка, Елена Панчева, Стоян Терзийски.

„Против“ гласуваха членовете на ОИК – Благоевград: Светослава Терзиянова-Михайлова, Йордан Симонски, Александра Стоянова, Елеонора Атанасова, Вилислав Балев, Милена Велкова, Владимир Вачев.

13-тият член на ОИК-Благоевград Илия Милев не е присъствал на гласуването.

Решението на ОИК – Благоевград е отхвърляне на жалбата като неоснователна, по смисъла на разпоредбите на чл. 85, ал. 4 от Изборния кодекс, а именно Общинската избирателна комисия се произнася с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове и се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на кодекса.

Без име1

Какви са мотивите на членовете на Общинска избирателна комисия – Благоевград да гласуват по две жалби с еднакъв предмет ( агитация в изборния ден и в деня на размисъл ) по различен начин, както и какво е основанието при решението по единия казус да има наличието на кворум, а при другия – не ?

 

 

 

 

Comments

comments