Защитничка на Бойко Борисов оглави Европарламента. На рождения си ден

Защитник на хората с традиционна сексуална ориентация, но противник на абортите. Непоколебим борец за върховенството на закона в родната си Малта, но доста по-мека позиция към подобни проблеми в други страни членки на ЕС. Привърженик на разселването на мигрантите из Общността и същевременно автор на парламентарен доклад, който така и не успя да доведе до разрешаване на бежанската криза в Европа.

Всички тези противоречиви оценки се отнасят за малтийската евродепутатка Роберта Мецола, която днес бе избрана за председател на Европейския парламент по време на пленарна сесия в Страсбург. Това се случи навръх 43-ия й рожден ден.

Роберта Мецола бе избрана убедително с 458 гласа „за“ още на първия тур. Съперниците й също бяха жени – шведската „зелена“ депутатка Алис Бах Кунке и испанката Сира Рего от радикалната левица. Полският консерватор Косма Злотовски се оттегли от надпреварата тази сутрин.

Мецола наследи починалия точно преди седмица Давид Сасоли. Предишният председател на ЕП боледуваше дълго време и си отиде заради усложнения в имунната система. Смъртта му обаче не е причина за смяната на председателя. Още при избирането на Сасоли през 2019 г. бе договорено италианският социалист да заема поста само един мандат, след което да бъде наследен от представител на Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Парламента. И изборът бе насрочен именно за настоящата сесия – първата за новата 2022 г.

Пълното й име е Роберта Мецола Тедеско Трикас. Тя е евродепутат от 2013 г., когато на междинни избори печели мястото, освободено от неин сънародник и съпартиец.

Интересното е, че тя за първи път участва в европейски избори през 2009 г., но не успява да влезе. Същото се случва и с финландския й съпруг Юко Мецола, чието фамилно име носи. Двамата стават първата в историята съпружеска двойка, кандидатирала се за ЕП от две различни държави.

Българска следа

Роберта Мецола се прочу в България като защитничка на Бойко Борисов. През октомври 2020 г. тя внесе редица поправки в резолюция на ЕП за правовата държава у нас. В една от тях се твърдеше, че протестите срещу правителството на Борисов миналото лято  са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името му да не бе споменато, на всички бе ясно, че става дума за Васил Божков.

Заради това срещу Мецола се изля порой от надапки от България в социалните мрежи. Тя оттегли тази поправка.

Макар да прие резолюцията, ЕП отхвърли и другите поправки на Роберта Мецола. В тях се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар и техните имена не бяха споменати.

 

 

 

 

Източник: clubz.bg

Comments

comments