Защитена ли е информационната система на НАП след пробива? Уеб браузър предупреждава за вероятен риск за сигурността

2EC982437-F7F9-4FB0-B213-EF0F5D432E45

До колко е защитена информационната система на НАП месец след хакерската атака ?

Екипът на „Благоевград нюз“ получи сигнал за това, че при опит за достъп до сайта на Национална агенция за приходите, уеб браузърът – „Mozilla Firefox“ предупреждава за вероятен риск за сигурността.

След получения сигнал до информационната ни агенция, наш репортер направи опит да отвори сайта на НАП, чрез уеб браузърът „Mozilla Firefox“ и защитата на браузъра бе активирана. Ето и текстът, с който браузърът „Mozilla Firefox“ предупреждава за вероятен риск за сигурността, ако решим да отворим сайта на приходната агенция :

Внимание: Вероятен риск за сигурността

„Firefox“ забеляза възможна заплаха за сигурността и не продължи към nap.bg. Ако посетите страницата атакуващ може да опита да открадне информация като ваши пароли, електронни писма или данни за банкови карти.

Какво да направите в тази ситуация?

Проблемът най-вероятно е в страницата и нищо не може да направите.

Ако сте във ведомствена мрежа или използвате антивирусно приложение може потърсите помощ от поддържащия екип. Също може да уведомите администратора на страницата за този проблем.

Интересен факт е, че ако решим да отворим сайта на НАП, чрез уеб браузъра „Google Chrome“ подобен предупредителен текст за сигурността не се появява и достъпът до сайта е безпроблемен.

На какво се дължи задействането на защитата на „Mozilla Firefox“ при опит за отваряне на сайта на НАП е предположение, което всеки може да тълкува, както пожелае.

След като преди около месец, сайтът на приходната агенция бе атакуван от хакери и изтекоха личните данни на над 5 млн. българи, от агенцията заявиха, че актуализират защитата на информационните си системи.

Comments

comments