Защитата на Десислава Иванчева поиска отвод на Апелативния спецсъд

2111709294

Делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров започна на втора инстанция днес. Тримата са осъдени, съответно на 20, 15 и 12 години затвор за подкуп. 

Адвокатите на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров поискаха отвод на целия съдебен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев.

Днес делото Иванчева – Петрова – Дюлгеров започна на апелативна инстанция.

На първа инстанция тримата получиха присъди съответно 20, 15 и 12 години за взимане на подкуп в особено големи размери за издаването на разрешително за строеж. Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.

Съдът уважи искането на бившия заместник-кмет на „Младост“ Петрова и освободи резервните защитници по делото.

Защитата направи искане за отвод на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и целия съдебен състав, като се аргументираха със словесната престрелка между съда и ВКС във връзка с правомерно издадени съдебни решения за определяне на мярката за задържане на Иванчева и Петрова.

Според Биляна Петрова председателят на АСНС Георги Ушев е заел страната на прокуратурата и ако има присъда, тя щяла да бъде осъдителна. Тя възнегодува и че не е допусната да участва в телевизионни дебати.

Петрова негодува, че с настоящата мярка за неотклонение „домашен арест“ излежава присъдата.

Биляна Петрова настоява за отвод на цялата Апелативна прокуратурата с аргумент, че има данни за корупция. Десислава Иванчева заяви, че иска отвод на целия Апелативен спецсъд.

Петко Дюлгеров пък прехвърли топката на съдебния състав и заяви, че той трябва да реши. Прокуратурата не се съгласи с доводите на обвиняемите и на защитата с аргумент, че никъде не се казва, че съдия Ушев е оказал влияние за постановяване на присъдата от първоинстанционен състав.

Според държавното обвинение така направените искания са преекспонирани.

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест – над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Източник: News.bg

Comments

comments