Започват преговори за прекратяване на договора с американските централи у нас

0e8f2c9af843484f36798dbf009dfbcf

Правителството прие протоколно решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да водят преговори с „Контур Глобал“ с цел прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, съобщи правителствената персслужба. Договорът е сключен на 13-ти юни 2001 година между „Националната електрическа компания“ ЕАД и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД.

Вицепремиерът и двамата министри имат мандат за провеждане на срещи с „Контур Глобал“, както и да направляват и осъществяват комуникацията с Главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия  във връзка с прекратяването на договора.

Европейската комисия е образувала производство в Главна дирекция „Конкуренция“ на основание на подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране, в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ.

За прекратяването на дългосрочните договори с НЕК на американските централи „Ей и Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал“, които са най-модерните въглищни централи у нас, се говори от доста време, напомня Mediapool.bg. Изданието отбелязва, че преди около година правителството обяви, че започва преговори по условията за спирането на контрактите и предложи механизъм, по който да се изчислят компенсациите за собствениците на мощностите. Методологията беше изработена съвместно в Европейската комисия и беше обект на преговори. Американските инвеститори обаче я отхвърлиха и предложиха свой начин за изчисление на компенсациите.

През април тази година кабинетът представи намерението си за скъсване на контрактите и пред бизнеса в опит да успокои страстите около тогавашното недоволство от високата цена на тока.

Планът на управляващите към онзи момент беше прекратяването да стане бързо – още през май, но цяло лято нямаше никакво раздвижване по темата.

Днешното решение – водене на преговори, също не предвещава бърза развръзка. До момента обсъждането на условията за прекратяване на договори

Comments

comments