Започва проверка на хаоса със сертификатите на границата с Гърция

Някой не си е свършил работата, заяви здравният министър Стойчо Кацаров на фона на огромните колони автомобили на „Кулата“

 

„Странно звучи това. Този QR код може да се прочете и от мобилен телефон. Същото е и с таблет. Ще проверя това, защото вероятно някой не си е свършил работата.“

Това заяви пред „Нова тв“ служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров относно информацията отпреди два дни, че на границата с Гърция на ГКПП „Кулата-Промахон“ ваксинационните сертификати, които са едно от условията за влизане в страната, се проверяват от РЗИ-Благоевград на око. Тогава представител на РЗИ каза, че служителите били оборудвани с таблети, които не им давали възможност да проверяват QR кода. Затова разчитали на коректността на хората.

Стойчо Кацаров изрази недоумение от тези проверки на сертификатите на око, защото на таблетите просто трябва да се инсталира нормална програма за разчитане на кодовете.

„Аз даже съм разпоредил свободни щатни бройки да се пренасочат, за да се увеличат хората, които проверяват сертификатите. Ще проверя специално пунктовете в Благоевград, защото това не трябва да е така“, добави той.

Бавното обработване на сертификатите допринася за образуването на огромни опашки от чакащи български туристи да се върнат от Гърция.

Същевременно от няколко дни продължава бавенето и за влизане в южната ни съседка, защото пък от гръцка страна се проверява щателно всеки сертификат и на практика няма никакви „зелени коридори“. Тази сутрин, например, още в 7 ч. сутринта опашката от автомобили на „Кулата-Промахон“ за влизане в Гърция е над 2 км и хората чакат по минимум три часа.

Същевременно здравният министър изрази недоумение какви изключителни заслуги може да има пенсионираният от него член на НОЩ и бивш вече директор на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, че е предложен от Българския лекарски съяз за орден „Стара планина“.

„Орден, според мен, тряба да се дава за някакви изключителни заслуги. Аз не виждам нищо изключително в това да пенсионираш един служител. Какво изключително е свършил той? Той беше част от предизборния щаб, стояха най-близо до Бойко Борисов и го съветваха през цялото време… Единственото изключително нещо по време на кризата бе изключителната смъртност“, изтъкна Кацаров.

 

Comments

comments