Започва съдебно дело срещу Никола Саркози

980x551_1569990919

Той ще бъде съден за прекомерни разходи в неуспешната му предизборна кампания за президент през 2012 г.

Най-висшата френска съдебна инстанция потвърди започването на съдебен процес срещу Никола Саркози за прекомерни разходи в неуспешната му предизборна кампания за президент през 2012 г., съобщават Франс прес и БТА.

Касационният съд отхвърли последното обжалване на Саркози за избягване на съдебен процес за незаконно финансиране на предизборна кампания, което е наказуемо с една година затвор и глоба от 3750 евро.

Френският президент (2007-2012 г.) е на съд за превишаване на разрешения лимит за предизборни разходи с над 20 милиона евро, въпреки предупрежденията на счетоводителите от предизборния му екип през март и април 2012 г.

Даването на ход на съдебно дело срещу Саркози и още 13 души беше наредено през февруари 2017 г., но през последните две години и половина това решение на по-ниска съдебна инстанция бе обжалвано на няколко пъти.

Решение на Конституционния съвет през май направи почти неизбежно воденето на съдебно дело срещу Саркози. Той пък смяташе, че вече е бил санкциониран за тези деяния от Конституционния съвет през 2013 г. Тогава съдът го беше задължил да възстанови надхвърлената сума в предизборните разходи, което Саркози направи. Санкцията обаче обхващаше превишаване от само 363 615 евро, което бе установено преди разкриването през пролетта на 2014 г. на система от фалшиви фактури за прикриване на високите разходи по предизборните му срещи, организирани от комуникационната агенция „Бигмалион“.

Източник: НОВА ТВ

 

Comments

comments