Започва изграждането на 5G мрежа у нас. Зелени организации алармират за стотици измрели птици след тестването на мрежата

Снимка: СЕГА
Снимка: СЕГА

Освобождава се радиочестотен спектър за стартиране на процеса

Правителството взе решение да се освободи радиочестотен спектър за стартиране на изграждането на 5G мрежа у нас. Предстои Комисията за регулиране на съобщенията да организира дейността по предоставяне на мобилните оператори на радиочестотен спектър в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz, които са необходими за изграждане на 5G мрежи.

Те следва да осигурят висока скорост на обмен на данни при пълно покритие на страната по територия, а не само по население.

От Министерски съвет напомнят, че направените изменения са в съответствие с поетите от България ангажименти към решение на Европейския съюз.

Припомняме, че след като започна тестването на 5G клетка на мобилен оператор в София от зелените организации „Чисти Балкани“ и „Искаме зелена България“ публикуваха снимки в социалните мрежи на стотици измрели врабчета и гълъби. Според организациите, птиците са умрели именно заради тестването на 5G мрежата.

Публикуваме поста им в социалната мрежа, без редакторска намеса:

„Тестовата 5G клетка на МТел (А1), която бе монтирана на НДК, уби за един ден около седемстотин гълъба и още толкова врабчета.“

За това алармирахме зелените организации “Чисти Балкани” и “Искаме зелена България”.

Птиците са паднали буквално за 1 час работа на клетката. Целият покрив на НДК, където има доста гълъби, е бил осеян с техни останки.

Имало е много и около сградата.

Припомняме, у нас вече има издадени лицензи за 5G и започват тестове. Самата мрежа е много рискова, защото работи на твърде високи честоти и излъчването е сходно с това на ядрена радиация.

Тестове в Холандия също доведоха до хиляди избити птици.

Друг проблем е, че в тази мрежа, клетките ще трябва да са 200 пъти по-нагъсто, спрямо досегашните. Градовете ще се превърнат в огромни микровълнови фурни, а хората ще се пържат вътре.

От 5G няма никаква нужда, защото и настоящите 3 и 4G осигуряват скорости, много над нужните на икономиката и населението.

Всичко се прави под диктовката на ЕС, с цел уреждане на бизнес за корпорациите. Основен проводник на тази политика е Мария Габриел.“

В Холандския град – Хага също бе оповестено от редица онлайн издания, че заради тестването на  5G мрежата са измрели около 300 птици от различни видове. Експерти предупреждават за това, че мрежата въздейства негативно, както на животните, така и на хората.

Дали обаче тези твърдения са конспиративни, предстои тепърва да разберем.

Comments

comments