Започнаха Петровите пости

salata2

От днес започнаха Петровите пости, наричани още “Апостолски” или “Пост за Петдесетница”. Поради подвижните празници, свързани с Възкресение Христово, Възнесение и Петдесетница, продължителността им е различна.

Тази година постът е само 5 дни – от 24 до 29 юни.

Храненето по време на поста

Петровият пост е щадящ  и по-малко строг, отколкото Великденският пост. Както през Коледния, така и през Петровия пост се разрешава риба (освен в сряда и петък).

Задължителен строг пост се полага само в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.

Светите отци съветват да не предприемаме прекалено тежък пост, в резултат на което или съвсем да изоставим въздържанието, или да се възгордеем. Всеки, който е постил, знае, че разумният пост не изтощава, а носи лекота, съсредоточеност, трезвост, радост, чистота.

Нашето поведение по време на Петровия пост

От изключителна важност е да се постараем поне веднъж по време на поста да се изповядаме и да се причастим. Нито условията на живот, нито времето и обстоятелствата могат да ни извинят за леността, например.  От християнска гледна точка физическото въздържание и лишение е съвършено безполезно, ако липсва духовният пост. От нас се изискват усилия, за да преосмислим връзката между вътрешния духовен живот и външното му проявление.

Comments

comments