Започна кампанията „Безопасно шофиране през зимата“

0000392565-article2

От днес е в ход кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е част от акцията „Зима“, която се провежда ежегодно през месец ноември и е разделена на три части, напомнят от МВР.

Последната десетдневка от месеца, от 21 до 30 ноември, е с акцент и техническа изправност на автомобилите, осветителните системи поведението на водачите на моторни превозни средства към пешеходците. В рамките на акцията се провеждат множество специализирани полицейски операции, засилено е полицейското присъствие, както в населените места, така и извън тях. Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.

От МВР съветват водачите да се погрижат за гумите си, които  от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени. Хубаво е да се смени водата с антифриз, да се провери изправността на чистачките и подмени перата, да се провери работи ли парното. На път се тръгва само с изправни спирачки, достатъчно гориво, вериги за сняг и с въже за теглене. Препоръчително е да се поддържат чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. Всеки автомобил трябва да има обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Comments

comments