Законова вратичка: Съдът спря делото срещу кмета Атанас Камбитов по жалба на БСП

камбитов

Съдия Саша Алексова спря делото срещу решението на ОИК – Благоевград да не бъдат прекратени предсрочно пълномощията на кмета на община Благоевград.

На днешното дело в Административен съд – Благоевград, съдия Саша Алексова реши да спре делото по жалба на ПП „БСП“ във връзка с решение на ОИК-Благоевград да не прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Благоевград. Съдия Алексова мотивира решението си със становище, че има заведено търговско дело в Окръжен съд – Благоевград, в което кметът на община Благоевград – Атанас Камбитов иска да бъде обявено за несъществуващо обстоятелство вписването му като управител на „СТАРТ 2015“ ЕООД.

На 17.04.2019г. общинският съветник Злата Ризова входира сигнал до Общинска избирателна комисия – Благоевград  с искане за предсрочно прекратяване на пълномощията на Кмета на Община Благоевград – Атанас Станкев Камбитов.

В подадения сигнал от общинския съветник бяха изложени твърдения за нарушени разпоредби от Закона за местното самоуправление и местната администрация – чл. 41 и сл. от закона. Злата Ризова представи документи към сигнала( Извлечение от търговския регистър за актуално състояние на „СТАРТ 2015“ ЕООД, Извлечение от Търговския регистър за смяната на управителите на „СТАРТ 2015“ ЕООД, както и извлечение от Търговския регистър за промяна на съдружниците на „СТАРТ 2015“ ЕООД.). От документите е видно, че през периода от 25.09.2017 г. до 03.10.2017 г., кметът на Община Благоевград – Атанас Камбитов е бил едноличен собственик на капитала и управител на „СТАРТ 2015“ ЕООД, ЕИК 203332045, което представлява нарушение на разпоредбите на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА.

Общинска избирателна комисия – Благоевград реши да не прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Благоевград – Атанас Камбитов, тъй като към момента на подаването на сигнала от Злата Ризова, след извършена справка в публичния Търговски регистър, ОИК установява, че към настоящият момент като управител на „СТАРТ 2015“ ЕООД фигурира друго лице, различно от Атанас Станкев Камбитов, т.е. последният не е управител на едноличното търговско дружество, поради което не е налице нарушение на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА и не е налице несъвместимост за заемане на длъжността кмет.

Интересен факт е, че само ден след подадения от Злата Ризова сигнал до ОИК-Благоевград, а именно на 18.04.2019г. Атанас Камбитов подава иск в Окръжен съд – Благоевград срещу „СТАРТ 2015“ ЕООД за обявяване на несъществуващо обстоятелство и заличаването му като управител на дружеството, поради допусната техническа грешка, а именно вписването на неговото име, вместо това на брат му Антон Камбитов. Поради тази причина кметът на община Благоевград входира искова молба за установяване на нищожност на вписване.

Съдия Саша Алексова счита търговското делото в Окръжен съд – Благоевград за преюдициално  и до окончателното му решение и влизане в сила спря производството в Административен съд – Благоевград.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховен административен съд.

delo

 

 

 

Comments

comments