Задържаха бивша държавна служителка, източила 3 млн. от НОИ

чук на съдия

Служителката, напуснала Националния осигурителен институт през 2009 година, е започнала частна практика като управител на пловдивска фирма, занимаваща се с пенсионни услуги.

Тя се занимавала с консултантска дейност и комплектовала нужните документи за вземане на пенсия от гражданите. Хората, на които не достигал осигурителен стаж, давали пари на жената, за т.н. плащане за стаж с цел придобиване на необходимия за взимане на пенсия.

Парите обаче жената задържала за себе си и съставяла неистински документи по образец УП-30, представляващи удостоверение за осигурителен (трудов) стаж към фалирали фирми или такива, които не водят архив за служителите си. 

Със схемата жената е ощетила НОИ с над 3 милиона лева. За момента е установено, че ощетените лица, доверили се на измамниците, са 18. Те давали суми на жената в размер между 3000 и 16 хиляди лева. 

Жената, нейната дъщеря, която ѝ помагала със съставяне на неистинските документи, и мъжа, с който тя живее на семейни начала, са арестувани на 2 декември. На тримата са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери, както и за съставяне на неистински документи. 

Арестуваната служителка, която е на 62 години, е започнала работа в НОИ-Пловдив в далечната 1985 година. Била е уволнена през 1992, но съдът отменил заповедта. През 1994 жената се върнала в институцията и напуснала по свое желание през 2009 година.

Преди да си тръгне, тя е откраднала досиета на 269 души. Тези преписки са намерени в мазето ѝ, като след ревизия в НОИ-Пловдив, липсата им е станала ясна. Така няма документи, които да засекат реалната осигурителните история на тези граждани. 

Измамата е извършвана по линия на т.н. платен стаж. Гражданите, които не са имали необходимия осигурителен стаж за пенсия, са упълномощавали служителката и лицето, с което тя живее на семейни начала, да го закупят от тяхно име при изготвяне на всички документи са пенсия. Жената е взимала парите с уговорката, че ще заплати недостигащия им стаж в НАП, но в същото време ги е задържала за себе си.

„Прекратихме едно безпрецедентно източване на фондовете заради неправомерно отпусканите пенсии на тези лица. Щетата на този е етап е над 3 милиона лева“, заявиха на съвместна пресконференция Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

По време на вчерашната реализация на Икономическа полиция са претърсени 6 адреса в Пловдив, като са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и пособия, свързани с престъпната дейност, както и близо 8000 лева. 

Тепърва ще се установява дали има и други засегнати лица. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест на задържаните лица. За така повдигнатите обвинения, законът предвижда затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото. 

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments