Задържани са трима българи и трима англичани за трафик на оръжие и наркотици

При съвместна акция на българските и британските правоохранителни органи е пресечен е канал за трафик на огромно количество оръжие и наркотични вещества за Обединеното кралство, стана ясно на брифинг днес, 18 септември 2019 година на зам.-главния прокурор – Иван Гешев, административния ръководител на СП – Димитър Петров, главният секретар на МВР – Ивайло Иванов  и директора на ГДБОП – Ивайло Спиридонов.

Задържани са трима българи и трима англичани, единият от които е издирван с европейска заповед за арест.

От София за Лондон по куриер са пътували пистолети, автоматични оръжия, бронежилетки и хероин.

Групата е била задържана на 17 септември с 53 пистолета от марките „Зиг Зауер“, „Валтер“ и „Марголин“, автоматични оръжия и патрони за тях. Имало и бронежилетки, както и около 80 кг хероин.

„На вчерашния ден беше поведена съвместна операция на българска територия и паралелно на територията на Великобритания. Досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура и съвместна работа с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и съвместно с правоохранителната система на Великобритания“, обясни зам.-главния прокурор Иван Гешев. „Подобен тип досъдебни производства дадоха резултата, който отчете Европейската комисия, а именно – временно прекратяване на наблюдението върху показателя „организирана престъпност“. Този резултат, който е важен за цялата държава, се дължи основно на специализираните структури от съдебната власт, както и на колегите от МВР и в частност на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, каза още г-н Гешев.

Мат Хорн, заместник-директор по разследванията в Националната агенция за престъпления във видео обръщение заяви, че  „Националната агенция за престъпността води борбата на Обединеното кралство срещу тежката и организираната престъпност. „Работейки заедно, ние прекъснахме една много опасна международна престъпна група, като арестувахме заподозрени и възстановихме голямо количество огнестрелно оръжие, предназначено за Обединеното кралство. „Нашата работа продължава да изправя хората, нарушили закона, пред правосъдието, но досега сме арестували девет заподозрени, а операцията едва започна. „Изключително съм горд да стоя рамо до рамо с нашите български партньори в борбата със сериозни престъпления и престъпни групи, и да защитаваме обществеността.“

Comments

comments