Задържаха мъж за купуване на гласове в Тетевен.Води се и разследване в Плевен

thumb_770x0_нпк_нк_50

 

Изборният ден вчера, приключи в спокойна обстановка.

Криминогенната обстановка на територията на страната е спокойна, това обобщиха от пресцентъра на МВР.

На този етап има само един задържан за купуване на гласове в изборния ден за Европейски парламент, стана видно от сайта на Прокуратурата на Република България. Както и едно досъдебно производство е образувано в Плевен.

Районна прокуратура–Тетевен води бързо производство за престъпление против политическите права на гражданите – купуване на гласове.

Бързото производство е за престъпление по чл.167, ал 2 от НК. С постановление на прокуратурата за 72 часа е задържан М.И. Лицето е привлечено като обвиняем за това, че на 25.05.2019 г., в тр. Тетевен, област Ловеч, е дал на четири лица и други техни  близки  имотна облага – пари, сумата от по 20 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия.

В хода на разследването са събрани достатъчно и категорични доказателства, обосноваващи авторството на деяние, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години  и глоба от десет до двадесет хиляди лева.

Районна прокуратура–Плевен има образувано едно досъдебно производство във връзка със сигнал за закупуване на гласове в гр. Тръстеник  – престъпление по чл. 167, ал.2 от НК.

В късният следобед на 26.05.2019 г. са проведени два разпита на свидетели пред съдия.

Процесуално следствените действия продължават под ръководството на прокуратурата.

В Благоевград имаше подадени няколко сигнала за купуване на гласове, но от РИК – Благоевград обясниха, че са били отхвърлени като неоснователни.

 

 

Comments

comments